През 2014: "Токуда" със спешно отделение

Фибросканът хваща чернодробните проблеми в зародиш

През 2014: "Токуда" със спешно отделение | StandartNews.com

София. Преди броени дни една от най-големите болници в страната - "Токуда", навърши 7 г. от създаването си. За това време в нея са лекувани над 1.9 млн. пациенти, като всяка година те са се увеличавали с около 5%. "Стремихме се да дадем максималното внимание и грижи на всеки един от тях, защото според философията на д-р Токуда всички живи същества са създадени с равни права за живот и здраве", казва д-р Явор Дренски, директор на "Tокуда". За да ги осигурят, в болницата не спират да се развиват и да внедряват все по-нова апаратура. Какви са последните иновации в "Tокуда" и накъде ще се развива клиниката през 2014 г., разказва д-р Дренски.
------------------------------------
Ангиографска лаборатория, меден изолатор и фиброскан са само част от новите придобивки на "Токуда" през тази година. Благодарение на тях болницата запазва мястото си като в една от най-модерните и комплексни структури за лечение в страната, където всеки човек може да намери помощ за заболяванията си. "Най-голямото ни постижение за 2013 г. е новата ангиографска лаборатория, която отвори врати през май", смята д-р Явор Дренски. Aпаратурата в нея е последна дума на техниката. Благодарение на това пациентите са подложени на по-щадящи дози облъчване, обяснява д-р Дренски. Освен това машината е много по-удобна за работа и за кардиолога, което гарантира още по-добри резултати за пациентите. В лабораторията се лекуват хора със сърдечно-съдови и мозъчно-съдови проблеми. "Това са стенокардиите, прединфарктни и инфарктни състояния, мозъчни аневризми", казва д-р Дренски. Благодарение на тези инвазивни методи лечението е много по-щадящо за пациентите. В много случаи лекарите не са принудени, както при големите операции, да отварят гръдния кош или главата на човек, с което не се травмират и вътрешните му органи. "Освен това се избягват възможностите за усложнения, а пациентите

обикновено си тръгват на следващия ден

казва д-р Дренски. Покрай създаването на тази лаборатория в "Токуда" са структурирали и много добра кардиологична клиника. "Развихме дори електрофизиологията, която е бавна и тежка процедура и не е много атрактивна за колегите", казва д-р Дренски. Този вид лечение е изключително важен при ритъмните нарушения на сърцето, популярни най-вече като аритмии. "Това стана благодарение на факта, че успяхме да задържим д-р Васил Трайков - изключително добър специалист в тази област", казва д-р Дренски.

През тази година в болницата е внедрена и система за наблюдение на лъчевото натоварване на пациентите и на лекарите. "Всеки те праща за снимка, за скенер, а никой не се е опитал да прецени какво е лъчевото натоварване на хората", казва д-р Дренски. Въпреки новата апаратура в "Токуда" се оказало, че има възможности, в които да се минимализира натоварването за хората. За допълнителен контрол на облъчването е въведена Dose Watch система. Тя следи облъчването, което приема един пациент, като принципът е да се допуска възможно най-минималното, без това да вреди на качеството на образа. "Ще се радвам, ако другите болници последват примера ни", казва д-р Дренски.
Фибросканът също е сред новостите на 2013-а за болницата. С този апарат се преценява състоянието и функционалната способност на черния дроб. "Тоест - колко е увреден след заболявания или злоупотреба с алкохол", обяснява разбираемо д-р Дренски. "Изследването е образно, прави се на базата на ултразвук. Апаратът дава изключително добра възможност за скрининг, за началното хващане на заболяванията и лечението им", уточнява той. И се надява, че по този начин много хора

може да избегнат чернодробната недостатъчност

Рисков контингент за заболяванията на черния дроб са дори лекарите заради близкия им контакт с инфекции, предавани по кръвен път. Най-често обаче до чернодробни проблеми водят прекарани заболявания като хепатит или други инфекции, както и алкохолът. Д-р Дренски има и още една надежда за тези пациенти: "Взехме апарата, защото ще участваме в клинично проучване на етап фаза 1Б, което ще се извърши за първи път в България".

Функционалната белодробна диагностика е друга от придобивките на болницата. Апаратурата се използва за заболявания като ХОББ, бронхити, тежки пневмонии. "Тя дава възможност да се прецени състоянието на белия дроб по време на заболяване или след това", казва д-р Дренски.

Медният изолатор е също сред новостите в "Токуда". "Медта убива бактериите, затова всичко в единия от боксовете в реанимацията е направено от този метал - плота, на който се разреждат лекарствата, леглото, дръжките", казва д-р Дренски. По този начин рязко е намаляла бактериалната носимост. "Този бокс ще използваме за програмата за чернодробна трансплантация в "Токуда", казва д-р Дренски.

Преди броени дни болницата е получила разрешение от ИАТ и здравното министерство да извършва чернодробни трансплантации. С това тя

се нарежда до ВМА и Правителствена болница

които досега единствени в страната можеха да правят тази дейност. Така "Токуда" разби мита, че тези операции са приоритет само на държавния сектор. "Ще бъдем първата частна болница, която ще направи чернодробна трансплантация", обобщава гордо д-р Дренски. Амбициите на "Токуда" в тази сфера не са от скоро. От 2011 г. болницата е донорска база, а тази година подаде и първия си донор. "Безкрайно благодарен съм на колегите за това, досега не сме имали подходящ пациент, затова не сме подавали донори", добави той. Ръководител на екипа за чернодробна трансплантация ще бъде доц. Кирил Драганов. Той е трупал опит за тази дейност във Франция и при проф. Виолета Димитрова в Александровска болница.

Развитието на трансплантациите в "Токуда" не е единственото доказателство, че болницата иска да работи във всички сфери, а не да подбира случаи и диагнози, както често се твърди за частните клиники. "Мултидисциплинарният подход е сред най-силните страни на болницата ни, ако по време на лечението се наложи консултация от друг специалист, ние може да го осигурим тук", казва д-р Дренски. "Решили сме дори да открием денонощно спешно отделение догодина", обяснява той. "Изследванията и приемът в него

ще са безплатни за всички пациенти

въпреки че няма да се финансират от държавата", добавя мениджърът. Освен това има амбицията "Токуда" скоро да се превърне в университетски център. "Разполагаме с апаратура и невероятни специалисти, съвсем нормално е да споделим опита си с младите колеги", категоричен е д-р Дренски. От 3 г. те са база за обучение на специализанти, но все още нямат право да учат и студенти. В същото време от август т.г. са признати за университетска болница в Македония. "Надявам се скоро това да се случи и тук", казва д-р Дренски и добавя: "С всичко това искам да покажа, че и частната болница може да бъде добра болница!".

Догодина тръгва и онкоцентър

"Качествено нов подход в лечението на пациентите в "Токуда" ще е изграждането на онкологичен център", казва д-р Явор Дренски. В него ще се затвори цикълът от диагнозата до финалния етап на лечението, така че пациентът да е обгрижен в болницата. "Ще включим дори онкопсихолог, защото има близки, които имат нужда от помощта му", казва д-р Дренски. В болницата онкокомитет ще взема комплексно решение как да се лекува пациентът. "Подписахме договор и за обновяване на линейния ни ускорител, така че догодина да има повече възможности за облъчване на злокачествени заболявания", казва още д-р Дренски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай