Папазов: Търсим решение веднъж завинаги

Сред бранша няма нагласа за нов бунт, успокоява министър Данаил Папазов

Папазов: Търсим решение веднъж завинаги | StandartNews.com

С какви искания и предложения ще седнем на масата за преговори в Анкара в понеделник? Министър Данаил Папазов отговори специално за "Стандарт" минути след срещата си с депутатите от парламентарната комисия по транспорт и с представители на бранша.

- Министър Папазов, какви условия ще поставите на срещата в Анкара?

- Едното е за преразглеждане на квотите, като особено важно за нашата страна е увеличаването на разрешителните от и за трета страна. Второто е преразглеждане на фактурата като превозен документ. Третото е вече предоставените на турска страна масиви с българските СЕМТ-ове да бъдат проверявани при влизане на наш камион за съответствие с цел да няма нарушения.

- А това досега не е ли правено?

- Правено е, но в системата се допускат доста грешки, доста хора с нормални разрешителни получаваха глоби по 3000 евро

- Тоест - трябва да се прецизира?

- Да. Искаме да бъде прецизирана цялата тяхна електронна система, да ни бъдат предоставени условия, които да са ясни за българските превозвачи и да се изпълняват от тях.

- Очаквате ли тежки преговори в понеделник?

- Ние се надяваме на разбирателство и за двете страни. Не искаме да ощетяваме турските превозвачи, напротив, ще се опитаме да покажем отново, че за нас са желани партньори. Искаме и българските превозвачи също да имат възможност да изпълняват своята дейност.

- Спорът между малките и големите превозвачи няма ли да саботира бранша ни?

- Всъщност аз мисля, че няма спор между малките и големите. Просто едните са малко по-нетърпеливи от другите.

- Появи се предложение акцизът за горивата да се връща на границата?

- Това е възможност, която се обсъжда. Ще направим предложение пред министъра на финансите да бъде дадена възможност на всички, които минават през България и ползват БГ бензиностанции, да се връща ДДС-то, за да може да се стимулира оборотът им. А също така това ще бъде за всички, които извършват международен превоз. В момента кораби, самолети получават ДДС-то си обратно за разлика от автомобилните превозвачи.

- Може ли остарялата спогодба с Турция да се промени в полза и на двете страни?

- Това е целта. Ние искаме постепенно да вървим към пълна либерализация на транзитните превози. Разбира се, надали това ще се случи точно с този протокол. За отстъпка ще предложим на турските колеги разумни решения и смятам, че този път ще разрешим проблемите.

- Правите ли ревизия как ваши предшественици са се опитвали да решат казуса?

- Непрекъснато се появява този проблем, главно около обсъждане на нивата на квотите. Последният протокол, който е подписан, е от 5 януари в София 2012 г. Имаше различни документи, които обаче не бяха ратифицирани в парламента поради това, че много от браншовите организации не бяха съгласни. И сега искаме да направим преглед на всички документи, които са използвани в миналото, и да предложим на турската страна нов подход и да се решат въпросите веднъж завинаги.

- Имате ли данни при вас умишлено да са задържани разрешителни, дадени за Турция?

- Фактите са, че до момента сме дали 15 000, те са използвали 4712 до преди вдигането на блокадата.

- А къде са тези над 10 000?

- Не мога да кажа. Предадени са на турската страна.

- След като вече е вдигната блокадата, има ли нагласи за нов бунт?

- Не. На срещата в парламента присъстваха всички браншови организации и изказаха подкрепа за сегашните действия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай