Падането на визите за ОАЕ е шанс за предприемачите

Може да дойдат повече туристи в България, казва генералният ни консул

Падането на визите за ОАЕ е шанс за предприемачите | StandartNews.com

Обединените арабски емирства са най-бързо разрастващият се пазар в Близкия изток. Има голямо търсене на продукти и услуги от всякакво естество. Всичко се внася. Местният пазар е лесно достъпен както за чуждестранни търговци, така и за инвеститори. Бизнес обществото в страната до голяма степен следва практиките в Европа и САЩ, а пазарът е изключително конкурентен. Защото освен установените компании постоянно се явяват нови участници, борещи се се за своя дял от пазара. Правителството влага милиарди долари в инфраструктура. ОАЕ са най-големият пазар на проекти. Там се реализират 37% от общата стойност на проектите в строителния, петролния и газовия сектор, в областта на нефтопродуктите, в производството на ток и вода, както и в сектора на отпадъците. Международното летище е третото по натовареност в света. Новият аеропорт "Дубай Уорлд Сентър" е в процес на изграждане, като до 2020 г. ще бъде най-големият в света.

 

Ангел Калинов е генерален консул на България в Дубай от две години и четири месеца. Роден е на 11.9.1972. Магистър е по международни отношения. В продължение 17 г. е заемал различни позиции в банкови институции, като преди да оглави мисията ни в Дубай е бил началник отдел Корпоративно банкиране. "Стандарт" потърси генералния консул за коментар по повод падането на визите за ОАЕ за българи

 

- Господин генерален консул, защо паднаха визите за европейци за ОАЕ?

 


- Отпадането на визите за гражданите на всички страни от ЕС е част от процеса за включване на ОАЕ в списъка на страните, чиито граждани пътуват безвизово до ЕС. В тази връзка ОАЕ намалиха визовите си изисквания за всички страни членки и започват да издават безплатни визи при пристигане от 22 март 2014. Очакваме тези визи да са за 30 дни, а след приключването на преговорния процес и подписване на споразумение визите ще отпаднат окончателно.

 

- За кой тип визи става дума? Остават ли работните?

 


- Промяната касае само краткосрочните туристически визи. Изискванията за работни и дългосрочни визи не са променени. Туристически визи обаче могат да се ползват и за бизнес посещения или участие в семинари и изложения, но за започване на работа е необходимо да се влезе в страната със специално разрешение за работа или работна виза.

 


- Какво се променя за българските туристи?

 


- За туристите от България се открива благоприятна възможност да посетят Емирствата, особено след възобновяването на директните полети от София в края на 2013 г. Единствено изискване за тях е да имат международен паспорт с минимум 6 месеца валидност. По-важното в случая е възможността да бъдат привлечени туристи от ОАЕ в България като страна с изключителна природа и богато културно-историческо наследство, като място за целогодишен СПА и уелнес туризъм.

 


- По какъв начин ще се отрази това на български предприемачи, които евентуално биха имали намерение да започнат бизнес в ОАЕ?

 


- За българските предприемачи ще е много по-лесно да пътуват до страната, особено при кратки срокове за планиране на срещите. Тези от тях, които биха искали да осъществят контакти с местни партньори, ще са в състояние бързо да организират своите пътувания. На практика се намаляват административните тежести пред българските предприемачи при осъществяване на бизнес посещения или участия в изложения в ОАЕ.

 


- Очаквате ли по-голям интерес от страна на български фирми да започнат бизнес?

 


- ОАЕ е пресечна точка на огромен брой компании от цял свят, а присъствието на наши представители засега е незначително. Надявам се да се увеличи както българският износ, така и чрез присъствието тук на български компании и производители да се повиши инвестиционният интерес към България. Икономиките на държавите от Залива се развиват динамично, а започващата подготовка за провеждането на ЕКСПО 2020 в Дубай създава много възможности за предприемачите. Увеличаване на присъствието на български компании и на разпознаваемостта на България в ОАЕ в ролята им на регионален център на стокообмен с Близкия изток, би спомогнало значително за възстановяване на позициите на нашата страна в региона. Въпрос на време и инициативност.

 


- Ще доведе ли промяната действително до нов етап в развитието на политическите и икономическите отношения с ЕС, каквото бе съобщението на външното министерство на ОАЕ?

 


- Подобна промяна със сигурност ще увеличи трафика между ЕС и ОАЕ, което е предпоставка за по-близко сътрудничество и партньорство. Държавите от Залива (Саудитска Арабия, Кувейт, Катар, Обединени арабски емирства, Бахрейн и Оман) са сред основните търговски партньори на ЕС, като европейският износ за региона надхвърля 80 млрд. евро. Същевременно ЕС е основният търговски партньор за тези страни и заема 11% от целия им стокообмен, а ЕС и страните от Залива са в процес на договаряне на Споразумение за свободна търговия. Очаква се решението за облекчение на визовия режим да доведе до задълбочаване на двустранните връзки, да подпомогне взаимните инвестиции и да увеличи туристическия поток.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай