Неделя,

Отстранената шефка на ДКК в контраатака -уволнили я незаконно

От: Редакция -
Отстранената шефка на ДКК в контраатака -уволнили я незаконно
A
A
A

Отстранената преди дни шефка на Държавната консолидационна компания (ДКК) Ваня Караганева, която бе обвинена в множество нарушения, отговори на обвиненията с писмо до медиите.

В него тя твърди, че отсраняването ѝ е извършено незаконно на заседание, на което са участвали трима от петтимата членове на съвета на директорите на държавното дружество. Те са назначени в ДКК с конкурс, проведен от правителството на ГЕРБ. Карагенева пък бе назначена за изпълнителен директор на ДКК от бившия служебен министър на икономиката и настоящ лидер на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Настоящата министърка на икономиката Даниела Везиева обяви, че заради решението си тези трима членове на Съвета на директорите ще бъдат уволнени.

Ето какво казва Караганева в писмото си: 

"Заседанието на Съвета на директорите (СД) на „Държавна Консолидационна Компания“ ЕАД, за което е съставен Протокол №989 от 29.11.2021 г., е проведено в състав трима от петима членове на Съвета на директорите. Заседанието е проведено в нарушение на Търговския закон, Устава на Дружеството и Правилата за работа на Съвета на директорите, тъй като не е изготвена и връчена покана до всички, с която да бъдат уведомени за деня, часа, мястото и дневния ред за провеждане на заседанието.

Понастоящем вписването на промяната в Търговския регистър относно освобождаването ми като изпълнителен директор, инициирано от тези представители в Съвета на директорите, не е преминало като процедура в Агенцията по вписванията. Дадени са указания на вносителите да представят доказателства за редовно свикване на заседанието".

В позицията Карагенова обяснява, че в продължение на години юридически услуги на ДКК са предоставяни от търговското дружество „КейсПро“ ООД вместо от адвокатско дружество, което е в нарушение на Закона за адвокатурата и договори по редица множество дела са сключени само с един адвокат – Александър Андонов Бояджиев, свързан с търговското дружество „КейсПро“ ООД. Според отстранената директорка по тези договори са платени огромни суми.

Поради възникнали съмнения Караганева е взела решение за прекратяване на правомощията за процесуално представителство.

"По отношение на твърдението, че съм подписала еднолично извънсъдебна спогодба с Дунарит АД, с материален интерес 50 милиона лева.

Извънсъдебна спогодба не е подписвана. На финален етап е споразумение, което предстои да се подпише между ДКК и „Дунарит“ АД, което следва да разреши окончателно спора между страните", се казва още в позицията.

Караганева добавя, че "обслужващата банка е била в техническа невъзможност да обезпечи системата за двоен подпис и начина на представителство, предвиден в Търговския регистър, което наложило миграция към друга банка".

"Прехвърлените средства са в рамките на размер, необходим за покриване на оперативни разходи на дружеството и в рамките на размера, гарантиран от Закона за гарантиране на влоговете в банките", пише още тя.

Караганева оспорва и твърдението, че към момента на назначаването ѝ за изпълнителен директор на ДКК е имала друго трудово-правно отношение.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички