Няма училища и забавачки пред срутване

Арх. Николай Христов, шеф на Дирекция за национален строителен контрол

Няма училища и забавачки пред срутване | StandartNews.com

Арх. Николай Христов, шеф на Дирекция за национален строителен контрол

- Има ли опасност над 20 детски градини и училища в страната да се срутят, каквато информация вече излезе в публичното пространство?

- Не сме изнесли такива данни. Какво може да е опасно? Например, ако има подпорна стена в двора - тя може да се укрепи само за ден или ще я оградят и ще ограничат достъпа на децата. Това не е като да се срути сградата и да ги затрупа. Нашето желание е да информираме обществото, че вземаме превантивни мерки и работим съвместно с общините за отстраняване на тези неща. Ако констатираме нещо и уведомим кмета, че има някакъв дефект в сградата, който във времето напред може да я направи опасна, той веднага ще поиска от общинския съвет да му гласува бюджет за ремонт. А ако ние не се намесим, често отлагат ремонта заради недостиг на средства. Така че тази проверка е нагледен пример как експертната администрация в държавата и общините работи съвместно. Това искахме да направим.

- Все пак предстои ли да бъдат съборени част от детските градини и училища, при които са констатирани нарушения?

- Решението се взема от кмета. ДНСК се ограничава в констатиране на нередностите и предоставяне на информацията. Няма опасност скоро да се срути детска градина или училище в страната или ако това стане - ще е, защото сградата е премахната от кмета при невъзможност да бъде обезопасена. По-притеснителното е, че има строежи в рамките на двора на училищата и детските градини, които не са обезопасени. Децата изследват света и на тях тези места са им интересни. Там всъщност ги дебнат опасности. И ако тези незавършени строежи няма да бъдат завършени, по-добре да бъдат разрушени.

- След като проверихте моловете, търговските центрове, детските градини и училищата, какви проверки за физическото състояние на останалите публични сгради предстоят?

- Това е въпрос на обмисляне, решението трябва да бъде съобразено с ресурса, с който разполагаме. Имам идея евентуално бъдещите проверки да бъдат съвместни със съответната община. При провeрката първо регионалните отдели на ДНСК изпратиха писма до общините да им предоставят данни за тези училища и детски градини, на които са изготвени паспорти във връзка със заповедта на министъра на инвестиционното проектиране проф. д-р. арх. Иван Данов за проверка на техническото състояние на сградите. Това означава, че ние сме ограничили проверките само в обхвата на тези сгради, които нямат паспорти.

При проверките на територията на Столична община са присъствали представители на районните администрации и те са участвали в съставянето на протоколите. Второ, във входа на проверките, там, където бяха открити непосредствени във времето опасности, местните власти са уведомени веднага. След това получаваме обратно информация за предприетите действия. Това, че не сме пратили на столичния кмет г-жа Йорданка Фандъкова лично информация, не означава, че не сме комуникирали неформално със специализираната столична администрация. Все пак началникът на РО-София арх. Юлия Дъбова и аз сме бивши общинари. Предполагам, че кметът на столицата вече е получил писмото, в което ги информираме, че няма непосредствени опасности на територията на общината, но са констатирани дефекти по сградите, които следва да бъдат отстранени. Целта на ДНСК е преди всичко да бъдат предприети навременни мерки, а не да всяваме паника.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай