Нова тв: Земеделци тровят храната ни

Забраненият ДДТ при пръскането мори наред риби, животни, пчели

Нова тв: Земеделци тровят храната ни | StandartNews.com

От Нова тв публикуваха разследване на пещерската Стара река. В началото на май, под мост в село Исперихово бяха открити 50-60 мъртви риби. Местни хора побързаха да обвинят за случая намиращия се на 10 км нагоре по течението завод „Биовет”, който произвежда ветеринарни медикаменти по биологичен способ, без използване на химически вещества. Предприятието има съвременна пречиствателна станция и притежава най-високите европейски екосертификати. От РИОСВ моментално направиха проверка, взеха проби и установиха, че този завод, друг за биогориво, намиращ се наблизо, както и пречиствателната станция на града не са причинили измирането на рибата. Това се потвърждава и от факта, че на 8 км надолу по течението не е открита нито една умряла риба, а петдесетте мъртви са намерени едва на десетия километър, там, където реката вече преминава през две села и обработваема земеделска земя.

Взети са няколко проба от мъртвите риби за анализ в няколко независими лаборатории, включително и в най-голямата и авторитетна немска лаборатория – „Юрофинс“ в Хамбург. Резултатите бяха шокиращи. В мъртвата риба бе открито само едно отровно вещество - ДДТ. Това е изключително отровен препарат за растителна защита, забранен в Америка и Европа, в това число и България, още през 70-те години на миналия век. От него всичко на полето умира - пчели, птици, селскостопански животни, той застрашава и здравето на хората. Още преди 50 години е доказано, че голям процент от хората, консумиращи продукти, пръскани с ДДТ, заболяват от рак. А количеството ДДТ, открито в мъртвата риба,  се оказа огромно. Според учените, за да умре, е била достатъчна и 1/10 от откритата в нея отрова.

От разговори с местни хора става ясно, че земеделците в района – и едри, и дебни, масово пръскат земите си с отровни, забранени препарати чрез тракторите си, които са оборудвали със системи за пръскане. След пръскането техниката трябва да бъде почистена и подготвена за следваща употреба. Това се случва в най-близката река. Тракторът засмуква вода от реката, измива цистерната и я връща обратно в реката.

При изследване на пет случайни проби на почвата има ДДТ, и то 12 пъти над допустимата норма. Шефът на лабораторията не изглеждаше особено учуден от резултатите. Обясни, че макар и забранен, ДДТ е основна съставка в препарати с други имена, също забранени у нас, които се внасят контрабандно от Турция. Мениджъртъ на лабораторията Мартин Зарбов обясни, че и друг път е установявано съдържание на ДДТ от проби в Пазарджишко. Зарбов допълва, че използваните от земеделците препарати не са произведени от фирми със сертификати. На етикетите на продуктите им пишело едно, а съдържанието всъщност се оказвало съвсем различно. Това означава, че стопаните може и да не знаят с какво всъщност пръскат културите.

Оказа се, че да се сдобиеш с отровен забранен препарат от местна агроаптека е лесно. Човек от разследващия екип от първи опит успя да си купи такъв. Продавачът се поинтересува единствено дали черешите, които ще пръскаме, са за продаване, или ние ще ги консумираме. И ни посъветва да не ги ядем и да изгорим опаковката на препарата. Опасните препарати струват наполовина по-малко от сертифицираните. Имало местни дилъри и организиран начин за снабдяване с отровните препарати.

Как така никой не контролира с какво пръскат земите си местните земеделци? По закон това е задължение на Агенцията за безопасност на храните (БАБХ), в случая - на Областната дирекция-Пазарджик. През последните 5-6 години, при извършване на внезапни проверки по пазари, тържища и железарски магазини в двете общини не са констатирани продажби на неразрешени продукти за растителна защита.

От Асоциация Растителнозащитна индустрия у нас научихме, че по техни данни 20% от използваните субстанции в земеделието ни са забранени и се внасят контрабандно. А показаното в разследването ни в района на Пещера и Пазарджик се случва в цялата страна. Докато вносът и пръскането с незаконни препарати не се инкриминира, а институциите не заработят ефективно, ще продължи да бъде масова практика в цялата страна. И всеки пети земеделски продукт на трапезата ни ще е отровен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай