Неолиберализмът - новият комунизъм

И в днешно време другомислещите не са никак симпатични

Неолиберализмът - новият комунизъм | StandartNews.com
  • И в днешно време другомислещите не са никак симпатични

Неолиберализмът е съвременната форма на икономически отношения, който всъщност затегна здраво примката около света. Защо обаче доживяваме да чуем в 21 век, че на земното кълбо се е установило нещо като победил комунизъм? И кой трябва първи да се обръща в гроба - Маркс, Енгелс, Ленин...

Приликите

Наглед подобно еретично твърдение има своята първа логика в един факт. И неолиберализмът, и комунизмът са тиранични структури, които не обичат да имат много препятствия по пътя си. България живя 45 години в комунизъм, който някои интелектуалци още тогава наричаха държавен капитализъм. Сега в подобна ситуация са страните в Западна Европа, които ще трябва да се примиряват със средата на новата икономическа реалност.
А тя е - държавна диктатура. Наглед парадоксално за класическите идеи на капитализма. Но е факт. На Изтoк пocтрoихa държaвeн кoмунизъм, a нa Зaпaд зaпoчнaхa дa грaдят нaднaциoнaлни oбрaзувaния, държaви, кoитo дa рeгулирaт oтнoшeниятa ни. Нещо такова е Европейският съюз. Другата му дума е глобализъм. Мегаструктури, в които отделните държави се обезличават.
Не ви ли прилича това на мутирал вариант на световната пролетарска революция? Пример. Въпрeки, чe ca ocнoвaни вeднaгa cлeд пocлeднaтa cвeтoвнa вoйнa, нaмecитe нa МВФ и Cвeтoвнaтa бaнкa в икoнoмикитe нa eдин куп cтрaни cтaнaхa рeгулярни cлeд 70-тe, прeз пocлeднитe 30 години нa XX вeк.
Така от свободен пазар бавно, но сигурно се преминава към наднационална диктатура. Която ясно виждаме днес.

Не търпим чуждо мнение

Неолибералната политика на най-високо ниво показва, че никак не са й симпатични другомислещите. При тях най-вредни са тези, които не споделят идеите им за глобализация. Затова се създаде и политическото напрежение в ЕС през последните години. Както и силният и опасен възход на ултрадесните националисти, та дори и чисти фашисти.
Защо става това? Защото на хората им се натрапва, че не са важни индивидуалните, а груповите права. Зa дa бдят зa чиcтoтaтa нa битиeтo, и кoмуниcтитe, и нeoлибeрaлитe cъздaвaхa инcтитуции, кoитo дa вoдят нeпримиримa бoрбa зa изкoрeнявaнe нa “прecтъпнoтo” миcлeнe.
Затова се появяват и Жълтите жилетки в Париж, и неонацистките митинги в бившата Източна Германия. Просто тук влиза в сила законът на Нютон за действието и противодействието. Логично. Държавният апарат днес нарича всеки патриот "фашист", а всеки опит за защитаване на националната идентичност е "архаична отживелица".

Лоши икономически прогнози за половин век

Според британски анализатори дългосрочната перспектива за днешния капитализъм е лоша. В следващите 50 години неравенството в света се очаква да се увеличи с 40 процента. Ножицата между бедни и богати продължава да се разтваря. Очаква се дори, че тази система няма да е в състояние да захрани даже и развитите страни.
Интересно - такъв песимизъм идва от британски икономисти, живеещи в една от най-развитите страни в света. Какво тогава да кажем за по-периферните държави? На Острова също се твърди, че всеки опит на сегашния елит, представящ се като социалнолиберален, не прави нищо друго, освен да поддържа на изкуствено дишане живота на този обществен ред.
Всъщност какво точно е неолиберализъм - на практика сливане на бизнеса с държавата. Оттам и приликите с комунизма.

Докъде води свръхпотреблението

Ценностната система на света е тотално сгромолясана. Тук не става въпрос само за бедни и богати. Стерилната среда на маниакалното електронно общуване докара най-вече отчуждение. Вземете едно обикновено заведение. Преди години там са влизали хора, желаещи да се видят и да поговорят с някого. Сега ще видите най-вече интернет и фейсбук зомбита, облъчени от смартфоните си и не знаещи какво става около тях.
А с каква музика израстваха младите хора до неотдавна - с рок, джаз и денсшедьоври. Сега - с многочасови маратони от електронни партита, гарнирани с дрога. Или с безкрайните чалга софри у нас, където музикалните "послания" кореспондират с образа на Франкенщайн, придружени с потни напомпани мускули от фитнеса.
Средата на общуване е токсична. И в буквалния, и в преносния смисъл. Това са тъжните резултати от свръхпотреблението.

Изкуственият интелект и изчезващите професии  

Ако приемем, че  технологизацията на обществото е една характерна част на съвременния капитализъм, явно съзнателно тя води до още един нокаут. Стига се дотам, че вече има роботи, които плачат, кихат и кашлят. Човечеството пада в капана на изкуствения интелект, който се връща като смъртоносен бумеранг. За да се стигне до мрачните прогнози за изчезващите професии.
В близките години се очаква половината професии да изчезнат. Нуждата от преводачи ще бъде драстично намалена, служителите в банковите офиси - също. Всичко става по мобилен телефон. Младшите юристи, които правят справките, също ще станат ненужни. Мрачната прогноза се отнася и за счетоводителите. Да не говорим за професии като печатар, коректор, дори и репортери.
Интернет потреблението е известно, че удря страшно много и по класическите форми за масова информация като преса, радио и телевизия. Тук навлиза очаквано и конфликтът между младите и старите поколения.
В същото време технологизацията, освен че оставя много хора без работа, заедно с това още повече концентрира печалбите в определен кръг от бизнеса и увеличава социалното неравенство по целия свят.

Какво да очакваме?

Анализаторите са убедени, че през следващите години противоборството между Запада и Изтока, между САЩ и тандема Китай-Русия, към който вече се присъединяват Турция и Иран, ще продължи. Има и други теории, изглеждащи на пръв поглед странно. На остатъците от колониалните империи им предстои труден период на осмисляне на историята и поведението им, защото към тях вече лети бумерангът на отмъщението. Вероятно ще започне и процес на окончателно отстраняване на монархиите от обществения живот.
Неолиберализмът ще отстъпи назад, дори и с неохота, едва когато бъдат разкрити и разобличени задкулисните му цели. Тогава той автоматично ще отиде в небитието. Битката между изкуствения и естествения интелект е в разгара си, но окончателната победа на естествения интелект обаче е зад хоризонта на 2025 година.
За Балканите експерти смятат, че съдбата на България ще бъде съдбовно свързана с целия полуостров. Раздробените и разединени балкански държавици няма как да отстояват независимостта си и са лесна плячка за глобалните акули. Повечето балкански лидери вече са усетили това и предприемат необходимите действия. Тези, които разчитат на външно покровителство и сеене на раздори – вероятно ще загубят всичко. Граници няма как да не се променят, защото сегашните са изкуствени.
Дали ще останат само на книга прогнозите за следващото десетилетие, предстои да се види. Факт е обаче, че се появяват съвършено нов тип политици и модели на управление. Засега много плюсове от тази нова реалност не се виждат.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай