Моряците ни станаха дежурни заложници

За по-малко от месец трети случай на похитен кораб с българи

Моряците ни станаха дежурни заложници | StandartNews.com

Българските моряци се превръщат в дежурните заложници в размирните райони на света. За по-малко от месец това е третият случай, в който има похитен плавателен съд, в който се намират българи.

ВИЖ ОЩЕ: БМФ с първа официална информация за похитените българи

Двама българи - капитанът и помощник-капитанът са в екипажа на "Галакси лийдър", който беше похитен в Червено море, след като йеменските хути, които контролират столицата Сана и подкрепят палестинската групировка "Хамас", се качиха незаконно на борда с помощта на хеликоптер. Днес корабът е в йеменското пристанище Худейда и е превърнат в атракция, а българите продължават да са заложници.

ВИЖ ОЩЕ: Кошмарни подробности похитените българи. Отново сомалийски пирати

Седмица по-късно бе отвлечен танкерът CENTRAL PARK с двама българи на борда и само бързата намеса на американския флот осуети операцията на сомалийски пирати и освободи товарния кораб заедно с всичките 22-ма моряци, сред които и двамата българи, единият от които бе първият механик.

Новият инцидент с похитения кораб "Руен" от състава на "Параходство Български морски флот" идва на фона на провежданите от Йемен атаки срещу търговски кораби в Червено море.

Става дума за район на около 380 морски мили източно от йеменския остров Сокотра и 700 морски мили източно от Босасо, Сомалия.

Компанията за морска сигурност „Амбри“ съобщи, че в района е имало риболовен кораб, плаващ под флага на Иран, което засилва опасенията за потенциално пиратско нападение.

По потвърдена информация на борда на "Руен" има 8 български моряци, 9 моряци от Мианмар и едно морско лице от Ангола.

Серията от отвличанията на български моряци върнаха мрачния спомен от 2009 година, когато край Сомалия бе похитен "Маласпина касъл". Наскоро капитанът Дарин Матеев разказа подробности от ужасяващите условия и заяви, че когато са се прибрали в България дълго време е живял усамотен в селото си, подвластен на страховете си.

Той също така твърди, че ако по онова време български моряци са били похитени от пирати с цел получаване на откуп, то сега ситуацията е друга - мотивите на хутите са по-скоро политически и религиозни.

Затова и освобождението е много по-сложно, а инцидентите по море ще зачестяват. Нашите моряци, които обикалят рисковите региони с цел да си осигурят повече пари, все повече ще бъдат в ролята на дежурните заложници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
опетков
преди 4 месеца

Нашите моряци не "обикалят рискови райони с цел повече пари", тъпа жено. Това е единственият икономически изгоден морски път от Европа към Азия и е неизбежно да минат от там корабите. За да се ограмотиш малко ти давам линк към сайта "марин трафик": https://www.marinetraffic.com/bg/ais/home/centerx:30.0/centery:24.2/zoom:4

Откажи