Министърка сервира голяма радост на пенсионерите, какво ги чака

Тя обясни, че социалната пенсия ще стане 307,07 лв., а средната пенсия за осигурителен стаж ще нарасне до 971 лв.

Министърка сервира голяма радост на пенсионерите, какво ги чака | StandartNews.com

Източник: БНТ

Увеличението на пенсиите с 11% вече е заложено в бюджета - след няколко месеца ще бъде факт, защото от 1 юли влиза в сила за всички пенсии, отпуснати до декември тази година. Това съобщи в интервю за БНТ министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова.

Тя обясни, че социалната пенсия ще стане 307,07 лв., а средната пенсия за осигурителен стаж ще нарасне до 971 лв.

"Това е сериозно увеличение. И на мен би ми се искало да бъде повече, но това са възможностите на системата. Нашите послания са за по-активен начин на живот на пенсионерите и даването на възможност те да бъдат подкрепени", каза министърката.

Според средносрочната прогноза на финансовото министерство се очаква под 4% поскъпване на основните храни и услуги, т.е. увеличението на пенсиите е достатъчно, че да го компенсира, посочи още Шалапатова.

"Посланието към пенсионерите, което дава нашето правителство е добро - не е важно да се дадат 50 лв. за Коледа, а да има устойчив ръст на пенсиите. Като министър ми прави впечатление, че като става дума за пенсионерите, в политическите среди се говори единствено за размера на пенсиите", посочи тя.

От началото на декември започват срещи с пенсионери, за да се чуе тяхната позиция - срещите ще бъдат в читалища, клубове, каза още министърът.

"Моят приоритет е да чуем какви са предложенията и нуждите на пенсионерите за това те да участват на пазара на труда, да придобиват повече дигитални компетенции и да бъдат информирани", обясни Шалапатова.

Бюджетът в социалната сфера се увеличава с 400 млн. лв., съобщи тя. По думите ѝ той е строг, но същевременно прави инвестиции в качеството на живот на хората.

Месечната финансова помощ за семейства с деца с увреждания се увеличава с близо 250 лв. и достига 1180 лв. на месец. С 50% се вдигат и еднократните помощи за раждане, както и детските надбавки, посочи министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
20 Коментара
Елеонора Крушева
преди 6 месеца

Моля, Г - жо министър помислете за вдовишките пенсии и как социум, държава, институции изразяват съчувствие и подкрепа! Аз съм вдовица от 45 годишна възраст, закона не ми даде наследствена пенсия, трябваше да стана на 56 години. Къде са парите на мъжът ми? Кой разполагаше с тях? Децата ми бяха големи за пенсия от баща си. Помислете за добавката от УПФ за ранно пенсионирани те учители, защото и тук съм ощетена. При 38 годишен учителски стаж се пенсионира рано поради затваряне на училище. Сега не получавам добавка от най - богатия пенсионен фонд.

Откажи
Борислав Илиев
преди 6 месеца

Г-жо Министър,аз като икономист разсъждавам ,че вие говорите Пълни Глупости,т.е .каквото ви Нарежда Кокорчи но той за всички пенсионери е пълно Куку и вие следвате стъпките му ,не ни правете на балсами, много по Умни сме от Вас ШАРЛАТАНИ

Откажи
Мими
преди 6 месеца

Откъде пари,че пенсионният фонд на учителите е наЙ-богат,това е едно перо,което само взема и нищо ние придава.

Откажи
Ами да!
преди 6 месеца

Всекиму заслуженото! Каквато продукция си изкарала, такава пенсия получаваш!

Откажи
Колю
преди 6 месеца

Г-жо Министър Работиш 40 години...плащал си осигуровки...накрая взимаш със 80 лева повече от тези със 15 годишния стаж.и вие няма да направите нищо...щяхте да преразгледате искривяването във системата...само думи.

Откажи
igo9
преди 6 месеца

"Трай коньо за зелена трева!"-като сте загрижени толкова,увеличете ги от 01.01.2024!?!

Откажи
Анонимен
преди 6 месеца

Пак селски хитрости за търпеливи и неграмотни!

Откажи
Анина
преди 6 месеца

Много ти се виждат парите нали и то за юли догодина? А до тогава? Не ви е срам!!!

Откажи
Стефка
преди 6 месеца

Г-жо министър,това е трохичка за нас, които сме работили преди 20 год.като се има предвид,че сме внасали по 30 процента ДОО при сегашните 19 процента, може би оттук трябва,да започнете,за да има ефект и равенство между стари и нови пенсии.

Откажи
123
преди 6 месеца

Не те ли е срам, след няколко месеца, знаеш ли колко са ,Ами само осем, тогава увеличението ще струва нищо, за теб и такива, като теб само червената точка и то пред децата, ви, из...родено полусъздание....

Откажи
Тони Минчев
преди 6 месеца

Тези министри не си ли задават въпроса,кой ли ги слуша при толкова избягало население от България? И циганите избягаха.Ако не са българските емигранти в странство да издържат деца и родители,тая държава и населението и *Капут".На това ухо лежат търтеите и мърлячите в парламента че все има кой да носи и праща.Но краят вече се види.На всичко му идва края.Селата празни и ограбени.Децата избягали и пораснали.Вече няма на кой и за какво да се пращат пари.Ами сега? Старите родители измряха,демек заложниците.Деца и родители караха емигрантите да пращат пари.Ами като ги няма вече?

Откажи
Мими
преди 6 месеца

Мърлячи,в парламента,ама бягаш да гласуваш ,ще ги търпиш,щото ти си ги избрал

Откажи
Коко
преди 6 месеца

Как позна, че точно Мимето е гласувала за тях?

Откажи
Кили Донев
преди 6 месеца

България има и раздава пари за всичко.За войни за подпомагане на комарите за броене на дивите зайци.Но за пенсионерите и социално слабите нито пари нито програми ,а търговски и данъчен терор.Зер от къде ще папкат тези боклуци в НС.Тая дрисла министърка по добре да се скрива и да не забавлява хората с театрални разсъждения и монолози.

Откажи
Теменужка
преди 6 месеца

" Голяма радост" ,няма що.Вдигате пенсийте с едни пикливи 30 лева,а вашите заплати с по 300 лева,най малко. Не е ли ви срам. Какво смятате в проценти 11 % увеличение на вашите заплати е 500-600 лв.минимум,а на пенсионер същият процент е 30 лева. Обирджии.

Откажи
Румяна
преди 6 месеца

Това е несериозна Уловка за да премахнат Коледните добавки за тази година!! Юлските индиксации са ежегодни по закон! Защо се смесват с Празничните добавки? Това е подло!

Откажи
Кокорка
преди 6 месеца

Щото много от пенсионерите ще са се пренесли при св. Петър до юли, а Нова година е на прага.... Така се правят икономии за бюджета, от който лапат депутати, цигани, укри, мигранти и всяка друга сволоч... А иначе така или иначе са длъжни да осъвременят пенсиите през юли и то с 12%, но и оттам режат 1%...

Откажи
Анонимен
преди 6 месеца

За тези , които се пенсионират една година предсрочно: защо 4.8 процента се удържат пожизнено , а не до момента в който се издължи сумата която е получена предсрочно за година?

Откажи
Иван Станчев
преди 6 месеца

Поредната опорка. Изроди,!

Откажи
Сашо
преди 6 месеца

Интересни послания и. Още по-интересни очаквания

Откажи