Математик каза тежката си дума. Застрашено ли ни е лятото

Проф. Лъчезар Томов в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Математик каза тежката си дума. Застрашено ли ни е лятото | StandartNews.com

Забавя се вълната на коронавируса, очаквам ускорението да спре и до края на август да има спад на случаите, няма условия за да се поддържа разпространението. Това заяви математикът проф. Лъчезар Томов в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.  

"Но независимо от това, трябва да се контролира качеството на въздуха, в Япония много по-малко са починалите - смята той. - Аз се консултирах с Българското кардиологично дружество, при тях нещата са се върнали 40 години назад заради това заболяване, епидемията няма да приключи.

Тя няма да е последната, човечеството се доближава твърде много до животинския свят, този вирус е изключително стабилен, той е устойчив на жега, еволюира по-бързо от нашата имунна система. Цяла Югоизточна Азия е свикнала с маските и няма нашите проблеми. 

За да не се стигне до затваряния, маски трябва да се използват сега."

"Още 2020 г. имаше модели, които казваха мерките да падат постепенно, Западът продължава да управлява лошо обстановката - посочи Томов. - Благодарение на неправилното управление на епидемията и говоренето на глупости публично, при нас починалите са 4 пъти повече от тези в САЩ, а оцелелите от Делта са с доста стабилен имунитет, затова сме по-спокойни за есента.

Ние се сравняваме по жертви в Украйна без война. Все още чакаме новите варианти, които са още по-заразни."  

"Аз съм с 4 дози, нищо лошо няма във ваксините, хората с проблеми с имунитета, нека се консултират, рискът от ваксините е от 1000 до 1000 000 пъти по-малък от болестта - коментира Томов. - Отива се към по-голяма заразност.

Новият вариант е по-заразен, стадният имунитет вече не е оправдана концепция. В свързаното глобално общество мутира и винаги е на крачка пред имунната система, те са пред нас, никога в историята не е имало непрекъсната епидемия. Япония, Южна Корея, други са обучили населението, те са развили тази култура и няма мерки насила, мисли се и се действа предварително." 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай