Линейката идва за 8 минути

Линейката идва за 8 минути | StandartNews.com

211 хиляди българи не получават навременна спешна помощ. Това показва доклад на Сметната палата за периода 2010-2014 г. Затова решихме да ви представим как здравните власти планират да се справят с проблемите. Много от идеите са заложени в проекта за медицински стандарт по спешна помощ.

С 13 въпроса ще се преценява с червен, жълт или зелен код е пациентът

По-леките случаи ще чакат помощ на място до два часа

Осем минути е времето, за което трябва да пристига линейката при истински спешните пациенти. Ако човек с по-леки оплаквания е повикал екип обаче, може да му се наложи да почака и два часа. Това предвиждат здравните власти в проекта за медицински стандарт по спешна медицина.

Дали човек наистина се нуждае от Бърза помощ за първи път ще се преценява по ясни правила. Това са 13 въпроса, които са записани в самия стандарт и операторите на спешния телефон ще задават на хората, които са повикали линейка. Според отговорите, които получат, специалистите ще преценят колко тежко е състоянието на потърсилия помощ.

Ако то е критично и човекът може да умре всеки момент, ще бъде класифициран като "код червено" и линейката ще трябва да долети при него за 8 минути. Междувременно на телефона ще продължава да седи специалист, който да инструктира хората около него, ако има такива, как биха могли да му помогнат. Ако човекът е нестабилен и е с потенциална опасност за живота, ще бъде определен с "код жълто".

Тогава линейката ще трябва да отиде при него до 20 минути. При останалите по-леки случаи кодът ще е зелено, а времето, за което спешният екип трябва да стигне, ще е до два часа.

Със стандарта се дават правила и за по-нататъшното поведение на спешните медици. Така например екипът ще трябва да сложи пациента в линейката за не повече от 10 минути, а предаването му в болница ще забави спешната кола максимум до 20 минути. Всички тези времеви ограничения трябва да се спазват в 90% от случаите. Подобни са правилата и за преглеждане на пациентите в спешните отделения на болниците. В момента те се използват от неосигурените пациенти за намиране на безплатен доктор.

Занапред обаче идеята е на входа на болниците специалистите да преценяват кой е наистина спешен и кой не е. Хората с код "червен" ще се обслужват веднага, а тези с код "зелен" до два часа. Ако след прегледа се окаже, че не са били спешни обаче, не е ясно кой ще плати за тях.

Със стандарта се дават правила и за транспорта на пациент от една болница в друга, ако това се налага по медицински причини. Тогава самите лекари от първата клиника ще трябва да уредят приемането на човека в другата болница. Така има вероятност да се сложи край на безкрайните обикаляния на линейките от една лечебница в друга. В стандарта се предвижда транспорта на пациентите да се прави не само с линейки, но и по вода и въздух. За тази цел много болници вече строят и хеликоптерни площадки. Все още обаче не са осигурени самите машини, с които ще се карат хората по въздуха.

Изготвят карта с районите до Коледа

Картата за спешна помощ, която казва кой филиал кой район обслужва, ще бъде готова до края на ноември. Това каза зам. здравният министър Ваньо Шарков пред Нова тв. Сегашната карта е изградена въз основа на административното делене на страната и не отчита разстоянието, което линейките трябва да изминават. Според него след промяната екипите на спешна помощ ще стигат по-бързо до нуждаещите се. Освен това МЗ продължава с плановото увеличение на заплатите в спешната помощ. В момента няма лекар от Спешна помощ, който да взима заплата под 1000 лв., а от следващата година ще има ново увеличение с 20%, припомни Шарков. Амбицията на ведомството е нарастването на възнагражденията да продължи до 2020 г. С европейски средства ще бъдат закупени линейки и оборудване, ще се ремонтират филиалите и ще бъдат разкрити нови. Единственият нерешен проблем остава обучението на парамедиците. Причината, поради която се бавим, е липсата на държавни образователни изисквания за квалификацията им, обясни той.

Какво ще ни питат на тел. 112

Когато човек повика линейка, диспечерите ще му задават 13 въпроса, за да установят какво е състоянието на пострадлия. Ето ги и тях:

1. Какво се случило/кава е спешността?
2. Къде се намирате (адрес/локация/отличителни белези)?
3. Колко са пострадалите?
4. На каква възраст е пострадалият/болният/пациентът?
5. В съзнание ли е пациента?
6. (ако не е сигурен) Буден ли е?
7. (ако не е сигурен) Отговаря ли на повикване?
8. (ако не е сигурен) Отговаря ли при побутване?
9. Движи ли се пациентът?
10. Диша ли пациентът?
11. (ако не е сигурен) Погледнете дали се повдигат гърдите?
12. (ако не е сигурен) Има ли шум от дишане?
13. Мъж или жена?

Пускат по телефона съвети за кърмачета

В новите правила за спешна помощ са разработени и специални инструкции към хората за всеки критичен случай. В много случаи изпълнението им може да спаси човешки живот. Ако човек се обади, защото бебето му се е задавило например и не може да диша, той ще чуе следните инструкции, докато линейката пътува към него:
Слушай ме внимателно. Ще ти кажа какво да правиш нататък. Постави показалеца и средния си пръст в центъра на гръдния кош. Натисни рязко да хлътне наполовина. Направи го 30 пъти. Трябва да натискаш силно и бързо. След това наведи главичката внимателно назад, като повдигаш брадичката. Погледни в устата на бебето. Ако вътре има нещо, пробвай да го извадиш с кутрето. Не натискай предмета по-навътре!
Направи две вдухвания в белите му дробове - бавно. След това направи нови 30 натиска върху гръдния кош. Погледни в устата на бебето. Ако вътре има нещо, пробвай да го извадиш с кутрето. Не натискай предмета по-навътре!
Направи две вдухвания в белите му дробове - бавно. Продължавай така, докато пристигне екипът. Аз ще остана с теб на телефона, докато дойдат. Плаче ли бебето? Диша ли? Завърти бебето настрани и проверявай от време на време дали диша, докато пристигне екипът.

Спешните отделения с паникбутони

Всяка зала трябва да има и голям стенен часовник

Спешните отделения в болниците ще трябва да имат и паникбутони. Това предвижда проектът за медицински стандарт по спешна медицина на здравното ведомство.
Паникбутоните ще бъдат монтирани в залите, където се очаква да има агресивни пациенти. Така в случай на нападение медицте веднага ще могат да повикат помощ.

Бутони обаче ще има и за болните хора. Всички зони за спешни пациенти ще трябва да са оборудвани с повиквателна система и санитарни възли, пише още в проекта на стандарта. Те трябва да са разположени на удобни места за болните.
Спешните отделения в болниците ще трябва да са големи поне 700 квадрата, предвиждат още изискванията. В тях ще трябва да има и минимум 8 места за преглед или спешна терапия и поне една шокова зала. За всички допълнителни 1000 прегледа на година постовете ще трябва да нарастват с по 1. Освен това в стандарта е описана и апаратурата, която трябва да се сложи в отделенията.

Сред техниката за една шокова зала например са физиологичен монитор с постоянна мониторна ЕКГ, неинвазивно артериално налягане, периферна кислородна сатурация на хемоглобина и т.н.
За да функционира добре, спешното отделение ще има дори регистратура, където ще се прави пресявка на пациентите и ще се определя кой колко спешен е. Освен това ще има и зона за консултации и връзка с останалата част от болницата в случай от хоспитализация.

Отделението ще трябва да има и зала с легла за 24-часов престой за по-леките пациенти. В основните зали на спешното отделение ще е задължително да са сложени часовници на видни места. Препоръчително е те да са обединени в централизирана синхронизирана система, се казва още в стандарта. Също така спешните отделения трябва да имат мивки и средства за дезинфекция на лекарите, както и предпазни средства.

Можем да се справим

Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната помощ (НАРСМП)

Ако МЗ и държавата изпълнят поетите ангажименти от концепцията за развитие на спешна медицинска помощ и започнем да работим по новия стандарт, ще имаме европейска спешна помощ. Ако наистина се създадат модерни спешни приемни отделения, на които болничните мениджъри да не гледат като на бреме, в тях ще може да се спасява човешки живот. Ако в извънболничната помощ има правила и организация на работата, бихме могли да достигаме на точното място за определеното време. Този модел работи по света и вярвам, че рано или късно и у нас ще има навременна и равнопоставена спешна помощ.

Лекари: Абсурд е да минем 75 км за 8 минути

Като плачевно лекарите от Елбин Пелин описаха състоянието на Бързата помощ в градчето. Там има само две линейки. "Във вторник по чиста случайност има два екипа на работа", коментира пред Нова тв единият от лекарите. Медиците се оплакват, че няма как за 8 минути да се достигне до хора, които се намират на 75 км. За нещастие е имало нещастен случай с човек заради невъзможността да се стигне до него за кратко време. Лекарите от Спешната помощ в Елин Пелин може би ще напуснат след промените, стана ясно още в сутрешния блок на Нова телевизия. Медик призна, че работи на две места заради ниското заплащане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай