Кристиян избра Оксфорд на финалната права

Кристиян избра Оксфорд на финалната права | StandartNews.com

Всяка година страната ни изпраща поредната порция млади таланти в престижни университети. Оксфорд вече дори има българско общество, основно от младежи от СМГ. Кеймбридж пък се предпочита от възпитаници на НПМГ. В предишни броеве "Стандарт" разказа за няколко от българите, учещи в най-елитните британски университети. Кристиян Костадинов е един от тях - той е завършил Немската гимназия, но е предпочел да учи на Острова.

През последните няколко години съм минал през доста интереси - лингвистика, плуване, гребане, класическа китара, айкидо, бридж, изрежда Кристиян. Голямата му страст обаче са компютърните науки, които усвоява в най-престижния университет на Острова.

"Реших да кандидатствам в Оксфорд спонтанно няколко дни преди крайния срок. Документите ми така и така вече бяха готови. Предпочетох Оксфорд, понеже програмата ми се стори по-интересна от тази в Кеймбридж", споделя студентът.
За да го приемат, се явил на три интервюта. "Първото беше при главния тютор в колежа и докторанта му. Второто също беше при един от сегашните ми тютори. То беше по-насочено към програмиране. Започна с това на какви езици съм писал и каква е разликата между клас и интерфейс. След това задачите бяха за доказване - математическа индукция и една доста странна", разказва младежът. С чувство за хумор заявява, че третото било при декана на факултета и "общо взето, бе пълен провал. Бяха ми изгубили документите и съответно нямаха подготвени въпроси, така че ме питаха каквото им дойде наум", спомня си момчето бюрократичните неуредици, каквито очевидно има навсякъде. "В крайна сметка се стигна до методи за сортиране. Трябваше да изчисля колко бавни са различни алгоритми. Никога не го бях правил и, общо взето, той си ги сметна сам. Това иначе се учи в първи курс", разказва студентът. В момента за него най-интересното от курсовете, които учи, е "Дизайн и анализ на алгоритми."

Твърди, че за него няма голяма разлика в програмите - "на година учим по-малко от 6 месеца. Три семестъра по 55 дни", разказва той. "В един момент ще се върна в България, но едва ли ще е веднага след като завърша. Предполагам, че ще работя или във Великобритания, или в Германия, зависи как ще се развият някои неща в личен план", смята студентът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай