Ключова промяна за шофьорите в София! Забраната

Ето кога тя влиза в сила

Ключова промяна за шофьорите в София! Забраната | StandartNews.com

Важна новина за шофьорите в столицата.

От 1-ви декември най-старите и замърсяващи коли в София няма да могат да влизат в центъра на града.

Забраната ще важи в така наречения малък ринг в центъра на града - участъкът между булевардите "Сливница", "Васил Левски", "Скобелев" и "Патриарх Евтимий".

Ограниченията тази зима ще важат за колите, които попадат в 1-ва еко-категория. По данни на общината става въпрос за 1/5 от автомобилите в града или около 19%.

Към момента ограничения за останалите от втора до пета категория не се въвеждат.

Според промените изключение ще се прави само за автомобилите на хора, които живеят в зоните от така наречения малък ринг.

„Става въпрос за около 50 000 автомобила, но няма да са засегнати всичките. Контролът се базира на камерите в градските рингове, които са на общините. Ще познават по номера на автомобила. Разчитаме, че ще продължи тенденцията за намаляване на дните, в които има превишени норми на прахови частици“, каза пред bTV общинският съветник Зафир Зарков.

Екокатегориите се определят по време на годишния технически преглед на автомобила.

„Въз основа на това коя година е произведен автомобилът и коя еврокатегория е. Първа екокатегория са евро 1 и 2 преди 1996 г. бензиновите и евро 1 и 2 преди 2002 г. дизеловите“, смята Тодор Желев от Съюза на българските автомобилисти.

Забраната за влизане в центъра ще важи до края на февруари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
4 Коментара
Трубадур
преди 6 месеца

Защо само в центъра?! Трябва да се спрат целогодишно в София! Тровят всички!

Откажи
Пламен
преди 6 месеца

Информацията ви е невярна и подвеждаща .На evro3 от 2006 г.дизел с катализатор и газове в нормата също дават 1ва екокатегория ,щото така решавал софтуерът.Така че не подвеждайте хората ,че е само за evro 1 и 2 преди 2002 г.

Откажи
Стефан Куцаров
преди 6 месеца

Всичко е нагласено, за да вземе един депутат пари за печатането на екостикерите! Една кола може да е произведена преди 20 години и да е по-екологична от друга на 6 години!

Откажи
Joko
преди 6 месеца

Решението е елементарно просто ! Спрете презастрояването и пренаселяването на града. какъв смисъл има да ограничите 50 хил коли от общо 1 млн. регистрирани в София ?

Откажи