Каузата ДНК е за повече бебета, но и бунт срещу отрицанието

Каузата ДНК е за повече бебета, но и бунт срещу отрицанието | StandartNews.com

По-големи помощи за многодетни майки - срещу диплома и платени данъци, предлага Андрей Арнаудов

Увеличаване на раждаемостта е една от основните цели, които си поставя сдружението "Движение за национална кауза" (ДНК). Негови учредители са продуцентът Андрей Арнаудов, журналистът Ники Кънчев, джаз певицата Хилда Казасян и бившият капитан на националния отбор по волейбол Владо Николов. Три са основните задачи на сдружението - справяне с демографската криза и ниската раждаемост, връщане на българите от чужбина и развитие на регионите и облагородяване на общите площи. Догодина пък ДНК ще организира голямо кръщене на всички бебета, заченати до 1 ноември - по желание на родителите, разбира се. Двигател на сдружението ДНК е Андрей Арнаудов. Продуцентът, който заедно с Иван Христов реализира доста успешни тв формати, сега се заема с проект, който по думите му е лична кауза.

- Kакво е ДНК - сдружение, кампания, кауза или заявка за влизане в политиката?

- ДНК, ако трябва да сме абсолютно коректни, е сдружение с обществена полза, което ще рече неправителствена организация. Когато известни хора направят неправителствена организация, всички си мислят, че е за влизане в политиката. Причината е, че НПО-тата не съществуват по правилния начин в нашето общество. Те биват два вида. Първият е оръжие за натиск, за спиране, за протести. И сега ни питат - вие защо не протестирате? Това се дължи на черния начин на мислене в България, основан на отрицанието. Другият вид НПО са за усвояване на средства. Т.е. най-често са притурка към някоя бизнес организация или вече съществуваща партия. Поради тази причина известните хора не участват в тях. И ако някой известен човек реши да се включи, веднага го сочат, че иска да влезе в политиката. Не! Ние ще променим модела и ще покажем, че неправителствените организации могат да бъдат лаборатории, които да променят модела като акумулират идеи. И тогава, бидейки съставени от известни лица, и захващайки се с конкретни кампании и конкретни цели, те могат да привлекат голям интерес към себе си. И ако през тях минават някакви средства, ще бъдат много по-лесни за следене и за контрол. Не, няма да правим партия, нямаме желание, всички сме много далеч от политиката. Всички харесваме живота си такъв, какъвто е и искаме да направим една влиятелна неправителствена организация.

- Как ще привличате съмишленици?

- Те сами идват. Когато си тръгнал в правилната посока, както се казваше в една реклама, "целият свят прави път на този, който знае накъде е тръгнал". Най-важното е да имаме конкретни каузи и тогава хората ще решат дали им харесва или не. Тук отново идва българското мислене как да намерим кусур на нещо. Отново казвам - ние не сме политическа партия, нито социално министерство. Когато обявихме кампанията за насърчаване на раждаемостта, идеята бе да създадем достатъчно шум, говорене и позитивизъм по темата. Тя не може да реши автоматично проблемите. Това, разбира се, е работа на политиците и партиите. Но ние ще се опитаме да направим наистина голямо събитие и да провокираме голям интерес по темата. Защото за нас това е каузата на каузите - за продължаване на нашето ДНК. Накратко идеята - между 1 януари и 1 ноември 2016 г., ако сте заченали и ни изпратите селфи с положителен тест за бременност или снимка от видеозон, ние ще организираме най-голямото кръщене, правено някога в България. А, надяваме се, и по света - ще се опитаме да кандидатстваме за "Гинес". И поемаме отговорност, че ще осигурим минимум по 1 лев за всяко от изпратените селфита на нашата фейсбук страница "Движение за национална кауза", които ще дарим на двойки с репродуктивни проблеми. Да, това няма да реши кардинално проблема с раждаемостта. Но ще създаде достатъчно много интерес към темата.

- Ще предложите ли някакви законодателни промени, за да се насърчи раждаемостта?

- Според нас, една такава неправителствена организация трябва да внесе законодателни промени, независимо през коя партия. Моето лично мнение, което ще обсъдя с колегите си, е че наесен трябва да внесем такива предложения. Защото реално работи вечната българска система с "Не", с постоянното отричане. Не се опитват да стимулират майките да имат трето и четвърто дете, а са заложили правила, по които да спрат циганките да имат повече деца. Законът е направен така, че помощите за трето и четвърто дете да са по-малки, а трябва да са по-големи. Защото знаем, че сме изчезваща нация. Трябва да има образователен и данъчен ценз за получаване на помощи. Това ще предложим за дискусия - ако нямаш основно или средно образование, ако не си плащал данъци през последните 2 години, не получаваш помощи за повече от 2 деца. Ако отговаряш на условията - значи си пълноценен член на обществото. Каза ни го преди 15 г. човекът от Мадрид, когото всички оплюха, а смятам, че е изключително достоен човек - трябва да си сменим чипа. Защото сме тотални негативисти, подозрителни, вечно търсим световна конспирация, вечно някой ни пречи. Какво направихме за българите в чужбина - вторият ни голям приоритет, след раждаемостта. Ние им попречихме да гласуват, за да можем да спрем българските турци. Вместо да направиш така, че да активираш българите по света, те са милиони! Тогава от самосебе си тежестта на българските турци ще се намали, ако са ти трън в очите. Защо винаги правим нещата по лошия начин?

- Много хора ще те обвинят, че ти с нищо не си допринесъл за тази кауза, за продължаването на българското ДНК. Ще дадеш ли личен пример?

- Казват, че проблемът с раждаемостта е основно материален. Това не е вярно. Деца няма и в Дания, Германия. Западната цивилизация е поставила приоритетите си по друг начин. Те са свързани с материалното благополучие, успеха, не са свързани с продължаването на рода. Но в Италия или в Германия това не е проблем, защото са 80 млн. Ок, ще намалеят на 73 млн. след 50 г. Но ние сме 7 млн., от които не знам колко българи, и ще изчезнем. Аз съм доказателство за това, че проблемът не е само в парите. Защото аз, без да съм много богат човек, изкарвам достатъчно, за да издържам семейство. Но са ми били други приоритетите. Но аз съм мъж, който току-що е навършил 37 г., така че - спокойно. За всички, които ме критикуват, аз ще изпълня дълга си, ако е рекъл Господ. И смятам дори да го преизпълня. Някои неща не ги решаваме сами.

- През цялото време говориш за "ние", кои сте вие?

- Има много хора, които помагат на сдружението абсолютно на добра воля. А публичните фигури, които сме се обявили, сме четирима - аз, Хилда Казасян, Ники Кънчев и Владо Николов. Имаме и експерти, които сме обявили -Евдокия Манева, бившият министър на екологията, Антоанета Христова от БАН и др.

- А Иван къде е в цялата конфигурация?

- Винаги където съм аз, там е и Иван. Но национализмът е моя лична кауза, нещо, с което живея от дете. Разбира се, с Иван сме заедно и ме подкрепя. Искам да благодаря и на организациите на майките с репродуктивни проблеми, които също се включиха благодарение на Ирина Тенчева.

- Извън ДНК, какво ви предстои с Иван като продуценти?

- Големият проект, с който се занимаваме и който отнема голяма част от времето ни, е новият сезон на "Фермата".

- Появиха се информации, че там за първи път след затвора в предаването ще се появи Гълъбин Боевски, вярно ли е?

- Не мога да коментирам. Факт е, че ще има 6-7 популярни българи този сезон, освен кандидатите от кастингите. Много интересни имена има, но на този етап не мога да споделя нищо. Форматът започва в началото на септември.

- Кой е най-успешния формат, който сте правили?

- В различните години е различно. Със сигурност между най-успешните има поне 6-7, които трябва да изредя. Най-много сме се гордели с "Фермата", "Къртицата", "Мюзик Айдъл" и "Сблъсък", разбира се. "Мама готви по-добре" се получи прекрасно и наесен зрителите ще могат да гледат втори сезон.

- Много е тънка границата между пошлостта и комерсиалния продукт, който правите. Как успявате да запазите баланса? Чалгата още ли най-много се котира?

- Не, това е шаблон, чалгата отдавна не е най-модното, за съжаление на някои хора. В момента рапът е актуален.

- А не влиза ли чалгата през задния двор, като се опитва да прави дуети с рап изпълнители?

- Нека отговоря така - който иска да трупа мъдрост през 21-и век, нека си купува книги. Аз поне така правя. Телевизията е направена за забавление. С Иван бяхме съпродуценти на последния формат на "Всяка неделя" с Кеворк Кеворкян. Но телевизията на знанието, на г-н Кеворкян, на Тома Томов, на Димитри Иванов много не се котира днес. Котира се телевизията на забавлението, за добро или лошо. Затова се налага г-н Кеворкян да пише статии. Защото темпото, което очакват зрителите, вече е различно и нямат търпение да чуят един наистина пространен анализ. Ние се гордеем, когато правим добра телевизия. А колкото и да е шокиращо, такава е и "Папараци". Да, това не е престижно предаване. Понякога то ми създава много дискомфорт по отношение на мои приятели. Но то е професионално изпълнено. Хората, които не се занимават с телевизия, не могат да правят разлика между двете неща. Престижно и професионално изпълнено са две коренно различни неща. Да, може би не ми създава чувство за гордост и изпълнен дълг. Но то е професионално таблоидно телевизионно предаване, каквито има по света.

- За какво мечтае Андрей? Какви са ти следващите цели в професионален и личен план?

- Аз съм един много щастлив човек, защото съм успял да се насладя на етапите от живота си. Имах супер бурна и динамична младост, в която на моменти живеех като рок звезда. Никога не съм се ограничавал и съм вярвал, че етапите в живота на човек се редуват и с годините узряваш. За съжаление, и аз поостарях.

- Помъдря ли?

- Смятам, че да, и то по абсолютно естествен начин. Много мои приятели си казаха в един момент - аз се променям. Ето, Иван, например, той се промени рязко - начина си на живот, контактите си, приятелите си, буквално за 3 дни преди 5 години. При мен това се случи по съвсем различен, плавен път. Щастлив съм от хубавата си работа, от телевизията, от каузите, с които се занимавам. Вече имам нужда само от човека до себе си и надявам се скоро да имаме и наследници. Чувствам се благодарен за всичко, което ми се е случило.

- Как успяхте да съхраните тандема с Иван толкова години, и то без скандали?

- Най-важното е, че ние първо сме били приятели, а после сме станали колеги. И второ, ние нямаме типично българския проблем да се доказваме и да се надскочим един друг. Българите трудно работят в отбор. Ние с него можем да го правим. Никога не сме се състезавали и не е стоял въпросът кой води бащина дружина.

- Гледаш ли европейското по футбол? Кой отбор ти е фаворит?

- Всяка вечер гледам мачовете. Радвам се, че Италия би предварително сочения фаворит Белгия. Винаги, когато не играе България, съм за Италия.

- Как гледаш на насилието извън стадионите?

- Футболът е масово забавление. Гледат го от ядрени физици до общи работници. Нормално е да има всякакви емоции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай