Четвъртък,

Кандидатстването за 1 клас в София изцяло онлайн

От: Пламен Вълков -
102
Кандидатстването за 1 клас в София изцяло онлайн
A
A
A

Кандидатстването за първи клас в училищата в София ще става изцяло онлайн от април. Това е заложено в новата система за централизирано електронно класиране за прием на ученици в първи клас, качена на сайта на кметството за обществено обсъждане, пише "Монитор". Работата на новата система ще стартира експериментално в периода 1 април – 1 септември, така, както е било и при въвеждането на е-системата за прием в детските градини. Тя ще надгради онлайн системата за детска градина с модул за прием в първи клас.

Другата новост при кандидатстването в първи клас е приоритизирането на училищата, тъй като в заявлението за прием родителите ще посочват подредба на кандидатурите по поредност на желанията. При подаването им настойниците ще започват от най-исканото школо за кандидат-първолака, така, както е и при приема в детските градини и гимназиите, като основна тежест си остава уседналостта.

„Надградената система ще осигурява равнопоставеност на всички кандидати. С нея ще се избегне концентрирането на ученици само в определени училища и наличие на свободни места в други. Това е предпоставка за ефективно усвояване на наличния сграден фонд. С нея ще се въведат ясни правила за прием във всички общински училища. Системата ще предоставя възможност за по-добра информираност на родителите при кандидатстване на децата в първи клас съобразно техните желания, възможности и интереси и ще сведе до минимум административната тежест за тях“, посочват от общината.

Приемът в първи клас се осъществява спрямо водещия критерий уседналост. В първа група попадат деца с постоянен или настоящ адрес в прилежащия район на училището, които не са променяни над 3 години преди датата на класирането. В нея влизат и деца с брат или сестра до 12-годишна възраст, обучавани в същото училище, независимо от адреса. Втора група са децата с постоянен или настоящ адрес в района на училището, които не са променяни през последните от 1 до 3 години. Трета група обхваща кандидат-първолаците с постоянен или настоящ адрес, непроменяни през последната година. В четвърта група пък попадат малчуганите, чийто адрес е извън прилежащия район на училището към деня класирането. Когато децата от една група са повече от обявените места в план-приема на дадено школо, малчуганите се класират по допълнителни критерии.

В допълнителните критерии най-много точки – 6 се дават за деца с 50% трайни увреждания и сираци или полусираци. 5 точки получава дете от многодетни семейства, близнаците и кандидат-първолаците с постоянен или настоящ адрес в район, граничен на прилежащия район на училището. По 4 точки получава кандидат-първокласник с батко или кака над 12-годишна възраст в даденото училище, както и завършилите подготвителна група в школото. 3 точки са отредени за децата от приемни семейства. В случаите, когато броят на кандидат-първолаците, отговарящи на еднакви условия, е по-голям от броя на свободните места, се тегли жребий.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички