Какво не могат да ни вземат до 13 май

Глобените 5000 лв. за разходка в парка ще плащат по-малка сума

Какво не могат да ни вземат до 13 май | StandartNews.com
  • Глобените 5000 лв. за разходка в парка ще плащат по-малка сума
  • Колекторските фирми пасуват до края на извънредното положение

АдвокатСТАНИМИР СТОЕВ, адвокатско дружество "Стоев и Гуцина"

Извънредното положение в България бе обявено на 13 март 2020г., като неговото действие бе удължено до 13 май 2020г. включително.
Законът за мерките и действията по време на извънредно положение, обнародван в Държавен вестник на 24.03.2020г., е в сила от 13.03.2020г. /с изключение на някои разпоредби, влизащи в сила от деня на неговото обнародване/, като късно в нощта на 06 срещу 07 април 2020г. в Закона бяха въведени редица изменения. С настоящото ще се опитам неизчерпателно да засегна единствено благоприятните последици за гражданите, свързани с техните финансови задължения, докато трае извънредното положение.

Спират публични продани и въводи във владение

1. Съгласно чл. 5, ал. 1 от Закона, считано от 24.03.2020г., се спират всички обявени публични продани и въводи във владение, обявени от държавните и частните съдебни изпълнители. След отмяна на извънредното положение публичните продани и въводите във владение се насрочват наново, като не се дължат нови такси и разноски.
Горното означава, че, ако има насрочена публична продан от съдебен изпълнител за продажба на имот на съответния длъжник /или трето задължено лице/, проданта се спира и нова продан може да бъде насрочена едва след отмяна на извънредното положение – т.е. едномесечният срок за провеждане на проданта следва да започне да тече най-рано на 14.05.2020г. и да изтече на 14.06.2020г. От своя страна - ако пък вече е проведена такава продан и е обявен купувач, последният не може да влезе във владение на придобития имот до 13.05.2020г. включително.

Без запори на заплати и пенсии

2. Съгласно чл. 5, ал. 2 от Закона, считано от същата дата /24.03.2020г./ не се налагат запори на физически лица, включително запори върху трудови възнаграждения и пенсии, обезпечителни мерки върху медицинска апаратура и оборудване, както и извършването на описи на движими вещи и недвижими имоти, собственост на физически лица, освен за задължения за издръжка, за вреди от непозволено увреждане и за вземания за трудови възнаграждения.
Важно е да се отбележи, че мярката не се прилага по отношение на вече наложени запори, доколкото целта на законодателя не е да стимулира некоректните платци, а да съдейства по време на извънредното положение на изпадналите едва тогава в затруднение или невъзможност да погасяват задълженията си.
Що се отнася до възможността да се наложат запори за посочените изключения, а именно – за задължения за издръжка, за вреди от непозволено увреждане и за вземания за трудови възнаграждения, логиката е, че същите имат ясно изразен субективен и морално-етичен характер и не следва ползващото се лице да бъде лишено от тези средства.

Забавата за плащане засяга само банки

3. Досега действащият чл. 6 от Закона гласеше, че не се прилагат последиците от забава за плащане на задължения на частноправни субекти, включително лихви и неустойки за забава, както и непаричните последици като предсрочна изискуемост, разваляне на договор и изземване на вещи, което на практика обхващаше забава за плащане на физическо лице към когото и да било, като например по договор за наем на жилище, по договор за заем към физическо лице и други. С измененията на Закона тази забава за плащане, която не води до неблагоприятни последици, касае вече само банки, фирми за бързи кредити, лизингодатели, както и трети лица, на които са прехвърлени вземанията по съответния кредит/лизинг, т.е. – наемодателят може да развали договорът Ви за наем поради неплащане, което не можеше да стори между 13.03.2020г. и 06.04.2020г. /а реално между 24.03.2020г. и 06.04.2020г./, НО банката не може да Ви начисли лихви за забава или обяви кредита ви за предсрочно изискуем при неплащане в срока на извънредното положение.
Следва да се има предвид, че, макар неплащането по време на действие на закона да не е съпроводено с вредоносните последици, упоменати по-горе, това не означава, че главницата, дължима за периода на действие на закона, не е дължима – просто може да бъде отложено нейното плащане до отмяна на извънредното положение без негативни последици.
Само за прегледност следва да се спомене, че се очаква търговските банки в Р България, във връзка с приетото и оповестено на 3 април 2020 г. решение на Управителния съвет на БНБ относно спазването на гласуваните в Европейския банков орган (ЕБО) насоки относно законодателните и частните мораториуми върху плащания по кредити във връзка с COVID-19, да приемат единни правила за временен частен мораториум по плащанията на банкови кредити, чиито параметри още не са окончателно известни.

Високите глоби ще се редуцират

4. На последно място, във връзка с налаганите глоби по Закона за здравето /свързани с разходките по паркове и градски градини/, с посоченото изменение на Закона  за мерките и действията по време на извънредно положение, техният размер за физически лица вече не е 5 000 лева, а е в диапазона от 300 до 1 000 лева, а при повторно нарушаване от 1 000 до 2 000 лева. От друга страна - доколкото едва ли са издадени наказателни постановления по актовете, с които са наложени глоби преди изменението, а и да са издадени, същите не са влезли в сила, дори и лицата, на които е съставен акт за 5000 лева, ще се ползват от по-благоприятния закон и наложената им висока глоба ще бъде редуцирана до по-ниския размер.

* Заглавията са на редакцията
 
    
    

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай