Имаме храна за 2 години напред

Разполагаме над 2 млн. тона царевица и над 1,7 млн. тона пшеница

Имаме храна за 2 години напред | StandartNews.com
  • Разполагаме над 2 млн. тона царевица и над 1,7 млн. тона пшеница

Имаме хранителни продукти за 2 години напред и без нова реколта. Разполагаме над 2 млн. тона царевица, с които можем да издържим до 2 години. Това гарантира земеделският министър Десислава Танева на брифинг в Министерски съвет, който даде заедно с представители на хранителната индустрия. Те дадоха информация с цифри, за да успокоят хората, които минути след обявяването на извънредно положение заради коронавируса зарязаха работата си и хукнаха по магазините да се презапасяват. Цял следобед "Метро" се пукаше по шевовете от невижданото стълпотворение на пазаруващи.

ВИЖ ОЩЕ: Лъчезар Борисов: Не се презапасявайте с храни, веригите са пълни

 "Българското производство задоволява изцяло вътрешното потребление, имат ресурси от няколко месеци до 2 години дори да няма реколта да задоволят потреблението. Няма място за притеснение. България е основен производител на пшеница, имаме 1,7 млн. тона за вътрешно потребление, за повече от 1 година за хляб и хлебни изделия. Разполагаме над 2 млн. тона царевица, с които можем да издържим до 2 години. Имаме достатъчно слънчоглед, неизтъргуван има до края на годината, за да задоволи потреблението на растителни масла" увери министър Танева.

ВИЖ ОЩЕ: Извънредно положение в България (ОБНОВЕНА)
 
"В мелничарския бранш няма поводи за паника. Произвеждаме хляб от изключително качествена пшеница, без реколта можем да издържим до 2 години", увериха от хлебарския бранш.
 
По думите на представителите и на другите хранителни браншове (месопроизводство, рибарство и други), няма поводи за притеснение, а хранителните стоки са осигурени поне за 2 години напред дори да няма реколта.1 година може да се захранва България само с риба без проблем, допълниха от бранша.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай