Иконата на св. Николай оцеляла от бомбите над София

Вярващите молят Чудотвореца за закрила при пътуване, да пази децата и да ги спаси от бедност

Иконата на св. Николай оцеляла от бомбите над София | StandartNews.com
  • Старинният столичен храм пази част от двореца на св. Константин Велики
  • Вярващите молят Чудотвореца за закрила при пътуване, да пази децата и да ги спаси от бедност

 

На 6 декември Българската православна църква чества празника на св. Николай Мирликийски Чудотворец. Името на този велик светец и застъпник пред Бога носят много храмове. Един от тях - скромен и малък, е спотаен в центъра на София.

Ако сте се разхождали из центъра на столицата със сигурност сте се натъкнали и на малкия храм "Св. Николай". Той се намира на улица "Калоян", непосредствено срещу сградата на Софийска св. митрополия и на един хвърлей място от ротондата "Св. Георги Победоносец".

Храмът "Св. Николай Чудотворец" е  сред най-старите в София. Историята му разказва, че е построен е като малка семейна църква в двореца, намирал се на днешната ул. "Калоян", зад хотел "Рила". Смята се, че този дворец е бил в оцелелите части на дворцовия комплекс, построен от император Константин Велики, когато е отсядал в Сердика.

Най-старите стени под църквата са именно от Константиново време (IV век). След като хан Крум превзема града през 809 г., оцелелите части на имперския дворец стават резиденция на българския управител на обширния и важен за царството Средечки комитат. От 971 г. Средец при цар Самуил (също дълго живял в София) е седалище на българския патриарх Дамян, като патриаршията последователно се мести във Воден, Преспа и Охрид.

След освобождението на София от византийско иго от Цар Асен I през 1193 г. дворецът е поправен от българския областен управител, а по-късно е построен и семейният дворцов параклис "Св. Николай" на севастократор Калоян, царев братовчед. Калоян и съпругата му - красивата севастократорица Десислава, са изписани заедно с цар Константин Тих и царица Ирина Ласкарина Асенина в Боянската църква, също като тази, посветена на св. Николай. Севастократор Александър около 1240 г. е изградил дворцовата си църква "Св. Петка Стара", вградена днес в сградата на Софийската митрополия през днешната Калоянова улица срещу храма.

През вековете на османското владичество храмът е наричан "Св. Николай Големи" (което е напълно разбираемо, ако се сравнява със станалата уземна тогава църква "Св. Петка Стара" срещу него и за да се различава от "Св. Никола Мали" - скромен възрожденски храм с подобна камбанария, разрушен при преустройство на София в края на ХIХ век. Сведение за средновековния храм в София дава Стефан Герлах, който през ХVI в. минава през града. През Възраждането и веднага след Освобождението от османска власт малката средновековна църква е обновявяна от българите, пристроена е до трикорабна и е направена камбанария.

На 30 март 1944 г. от бомбардировките над София старинният храм е тежко разрушен.

Оцелява невредима в пепелището храмовата чудотворна икона на свети Николай, късно произведение на иконописта, а също олтарът, в който е сложена, промискидията и даконикона и в цялата си височина част от стените при него и по-нататък. Но покривът и много от останалото са унищожени от взрива и пожара от бомбите. По стените или иконите в този храм работят Атанас и Димитър Гюдженови, за което се споменава в биографичния албум на Димитър Аврамов. Храмът, без изчезналата още преди войната поствъзрожденска камбанария, която се вижда на снимките, по-малък и по-нисък след възрожденските пристроявания, практически е преизграден при строежа на хотела, когато се решава да бъде запазен. Така средновековният параклис по оцелелите му стени се изографисва и натъкмява в средата на 50-те години на миналия век по настояване на Българския патриарх Кирил след Възстановяването на Българската патриаршия на 10 май 1953 г. и до началото на 1970-те години.

Всяка година на храмовия празник 6 декември (Никулден) стотици софиянци посещават този малък храм, за да бъдат благословени от светеца и да се докоснат до неговата чудотворна икона. Тогава множеството на христолюбивия божи народ изпълва цялата Калоянова улица. В малкия храм с интересен иконен балкон в четвъртък традиционно се служи акатист към светеца за измолване на покровителство, особено при пътуване, за успешно задомяване, за безопасност на децата, при работа с пари, при бедност и прочее. От 2022 година при храма е организирана мобилна социална кухня.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай