Франкфурт: Финансовото сърце на Европа

Двама гардове пазят Марио Драги на месечните пресконференции

Франкфурт: Финансовото сърце на Европа | StandartNews.com

Франкфурт е град с много лица. Наричат го финансовата столица на Европа. Но само на 750 метра от седалището на Европейската централна банка се редуват арабски и турски магазини за кебап. И бръснарници - само за мъже. Дамите явно се подстригват на по-тайни места. Тази мешавица на юпита, отговарящи за сложните финансови механизми на еврозоната, и жени със забрадки в района около гарата, придава на Франкфурт особен чар. В града, освен централата на ЕЦБ, се намират седалището на Дойче Бундесбанк, още няколко големи търговски банки, както и Франкфуртската фондова борса.

ЕЦБ е централната банка на 18-те страни членки на еврозоната. Високата й 36-етажна сграда се вижда отдалеч и веднага може да бъде разпозната по огромния знак на еврото пред нея. Мерките за сигурност в самата банка са почти толкова строги, колкото и на летището в града, което претендира да е едно от най-натоварените в Европа. В ЕЦБ простосмъртните влизат със специално разрешение, минават през детектори, а по многобройните етажи на сградата се разхождат "мъже в черно" със слушалки в ушите. Самият президент на банката Марио Драги също е строго охраняван. Пристигането му за месечната пресконференция си е цяла атракция - пред него и след него върви по един бодигард, които не напускат постовете си по време на целия брифинг. Вероятно има основания Драги да бъде така пазен, като се има предвид институцията, която ръководи. Освен че управлява еврото и поддържа ценовата стабилност в ЕС, ЕЦБ отговаря също така за определянето на икономическата и паричната политика на съюза. Когато Драги обявява на пресконференцията си, че ЕЦБ запазва непроменена основната си лихва, това предизвиква истинско оживление. Заливат го въпроси от "Уолстрийт джърнъл", Блумбърг и други водещи световни издания. На сайта на институцията се посочва, че "ЕЦБ е напълно независима. Нито ЕЦБ, нито националните централни банки в евросистемата, нито пък някой член на техните управителни органи може да иска или да приема указания от някаква друга организация. Всички институции на ЕС и правителства трябва да спазват този принцип". Покрай гръцката криза ЕЦБ стана неизменна част от т.нар. Тройка, която водеше тежките преговори с Гърция по спасяването на страната.

Във Франкфурт на Майн се намира и Фондовата борса, която е една от най-големите в света по пазарна капитализация. Бикът и мечката пред нея, които са символ на борсовата търговия, са като магнит за туристите и техните фотоапарати. Мечката с мощната си лапа се старае да намали значението на фондовия пазар, а бикът, със своите мощни рога, се старае към повишаване на тази стойност.
Освен това в града по данни от 2010 г. са имали свои представителства 63 национални и 152 международни банки.

Наричат го Майнхатън заради небостъргачите

Не е чудно, че градът е така здраво свързан с бизнеса и финансите - това датира още от Средновековието, когато централното му разположение го превръща в гореща точка за въртене на търговия. По-късно, след изобретяването на печатната преса в близкия Майнц, започва да се организира Панаир на книгата, който и до днес си остава най-големият. В града също така се секат пари за германските и австрийските монаси. През втората световна война градът е сринат на 70% със земята. През последните години обаче нови сгради и небостъргачи му придават модерен облик, а предстои и ЕЦБ да се премести в нова, също толкова модерна сграда.

Там са едни от най-високите в Германия небостъргачи и модерни сгради. Заради тях често наричат Франкфурт "Майнхатън" - игра на думи от река Майн, която пресича града, и Манхатън. В топлите мартенски дни покрай реката вече са разпънати шезлонги, на които местните се радват на слънцето, а младежи кротко лежат направо на примамливо зелената трева. Влюбени двойки пък заключват любовта си с разноцветни катинари, весело накацали по стоманените ребра на един от мостовете на Майн. Местните наричат Франкфурт "град за 20 минути", тъй като е изключително лесно да се стигне от единия до другия му край.

Франкфурт е известен и със своето летище, което често наричат град в града. В него работят 70 000 служители, а годишно през аеропорта минават над 50 млн. пътници, без да броим превозваните кучета, котки и дори слонове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай