Европеец с ключови думи за българите, работещи в чужбина

Министър Шалапатова изложи очакванията на страната ни

Европеец с ключови думи за българите, работещи в чужбина | StandartNews.com

Възможностите за по-ефективна защита на правата на мобилните работници в Европейския съюз (ЕС) чрез засилване на сътрудничеството и подобряване на координацията между държавите членки с помощта на Европейския орган по труда (ЕОТ) обсъди със свои колеги министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова, съобщиха от министерството на труда и социалната политика (МТСП).

Дискусията беше в рамките на конференция на високо ниво „Справедлива мобилност в Европейския съюз и ролята на Европейския орган по труда“, която се състоя днес в Брюксел.

Българските работници имат много добра репутация в Европа и това трябва да се знае по-добре. Те са уважавани и ценени от работодателите в ЕС, затова трябва да получават защита, където и да работят и живеят в рамките на съюза. Именно това е ролята на Европейския орган по труда“, заяви изпълнителният директор на европейската институция Козмин Боянджиу.

Министър Шалапатова изложи очакванията на страната ни по отношение на съвместната работа с ЕОТ, както и възможностите за по-засилено и ефективно сътрудничество между страните членки на ЕС, за осигуряването на защита на социалните права на мобилните работници.

„България отчита солидната, изчерпателна и редовно актуализирана законова рамка, която разработваме и прилагаме в Европейския съюз. Необходимостта всички страни да следват един и същ модел с еднаква скорост е постоянно предизвикателство. Но откакто ЕОТ бе сформиран преди пет години, държавите членки могат да се похвалят с ускорено облекчаване на законовите и административните пречки пред мобилните работници“, каза  Шалапатова в своето изказване в панела за ролята на ЕОТ за постигане на справедлива трудова мобилност. 

Според нидерландския министър на труда Карин ван Генеп е необходимо преосмисляне на ценностите на пазара на труда в Европа. „Когато си поръчваме нещо онлайн и заявяваме, че искаме да го получим в рамките на деня или до 24 часа, трябва винаги да помним, че за да се изпълни това наше желание, някой се подлага на огромно натоварване. Именно това разбиране за чуждия труд трябва да бъде преосмислено“, смята тя. България и Нидерландия са в постоянен диалог за справяне с проблема с т.нар. фирми пощенски кутии, които наемат работници единствено с цел да бъдат изпратени на работа в чужбина при лоши условия на труд и живот.

В края на декември 2023 г. Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ подписа споразумение за сътрудничество с германската организация Arbeit und Leben (AL), която предлага безплатни консултации по трудово право, предаде БТА. С него се цели защита на правата на българските мобилни работници за времето, в което полагат труд в Германия.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай