Депутатска надница срещу три проверки

Огнян Стоичков, бивш депутат от "Атака"

Депутатска надница срещу три проверки | StandartNews.com

Първият нормативен акт, който приема всяко Народно събрание е правилникът за организацията и дейността му. Защо е важен този акт? Защото определя как ще работят новите народни представители, как ще пишат закони, как ще контролират министри, как ще си сътрудничат с останалите власти, как ще си взаимодействат с гражданите и техните организации. Правилникът за 42-то народното събрание е на етап обсъждане и приемане.

Кои са предимствата на новия проект за правилник:

- засилено гражданско участие в работата на НС

- създаване на Съвет по законодателство

- предложения за по-добър контрол над изпълнителната власт

- график на срещите на народните представители с избиратели

- предварителен контрол за съответствие на внесен законопроект с изискванията на Закона за нормативните актове и Указа за прилагането му и др.

Кое предизвиква обаче и допълнителни въпроси:

- защо се предлага последната сряда от месеца да е неработен ден за НС. Много ли са 12 работни дни в месеца (всяка седмица по три дни - сряда, четвъртък и петък) и трябва ли да се отдели още един ден за "срещи с избиратели"

- защо броят на постоянните комисии се увеличава - от 18 в 41-то НС вече се предлага да са 21. Това води до увеличаване на разходите - администрация, добавки към депутатските заплати, автомобили и т.н.

- Специално внимание заслужава новата Комисия за взаимодействие с гражданските организации и движения. Държа да подчертая, че поддържам идеята за гражданското участие и контрол в законодателния процес. Но с новата специална комисия се създава усещането, че просто "искаме да се харесаме" на гражданското общество.
Сред възможните проблеми с въпросната комисия е, че съществуващата преди Комисия по правата на човека, вероизповеданията, жалбите и петициите на гражданите се запазва и в новия правилник. Явно индивидуалните права ще се гледат от тази комисия, а "колективните права" -от новата.

Според новия правилник съществуващата комисия за контрол над ДАНС се предлага да са наименува комисия за контрол над службите за сигурност, използване и прилагане на СРС и достъп до данните по закона за електронните съобщения. Само че за контрола над ДАНС в стария правилник бяха изрично записани правомощията. Тук подобен запис липсва, а едно по-широко тълкуване на "службите за сигурност" би ни отвело и в системата на военното министерство и това на правосъдието и т.н.

Категорично не съм съгласен с предложението за "спадащ" кворум - ако за обявения час няма присъствие на депутати, достатъчни били и 1/3 от списъчния състав. При 20 депутати, достатъчни са 7, от които 4 са мнозинство.
Това е абсурд. Явно не е стигнало времето на временната комисия да реши и друг важен проблем - празната пленарна зала. Еднократната регистрация на пулта, за да "вземем надника" и после "беж, лиске, да бягаме" основателно дразни гражданите. Възможно решение - три регистрации по време на пленарния ден (9, 11.30 и 14 ч). Липсата дори и на една регистрация - без пари за деня. Друг вариант е да се вземат предвид гласуванията - при 3 поредни или общо 5 негласувания за деня, също -отсъствие.

Най-после е прието предложението на "Атака" и други групи за "блиц парламентарен контрол" всяка сряда в последния час от заседанието - въпроси по актуални теми към премиер и министри. Позната практика от Европа, та чак до далечна Индия. Дано само да има депутати в залата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай