Да наругаеш ромите стана най-лесния начин да трупаш подкрепа

Да наругаеш ромите стана най-лесния начин да трупаш подкрепа | StandartNews.com

Национализмът помпи рейтинги

"Не си играйте с етническия мир!", предупреди премиерът Бойко Борисов политиците от трибуната на Народното събрание. Подобно обръщение изглежда твърде навременно в контекста на няколкото тежки криминални престъпления в последно време, извършени от роми. Те веднага бяха яхнати от представителите на Патриотичния фронт, които обявиха, че ще искат обществено допитване за връщане на смъртното наказание и за разширяване на правата на гражданите относно притежаването на оръжие и на самоотбрана. ДПС, разбира се, остро протестира против обозначаването на етническата принадлежност на даден престъпник в медиите и въобще в публичното пространство.

Притесненията на премиера не са без основание. Неговото правителство се крепи на сложна парламентарна комбинация, зависеща често пъти от "плаващи мнозинства". Което ще рече, че в определени ситуации, както бе и с гласуването на 16-милиардния заем, на него са нужни и гласовете на ДПС. Което поставя премиера Бойко Борисов в безкрайно деликатна ситуация - да ходи буквално на острието на бръснача, търсейки баланс между националистите и представителите на малцинствата, за каквито се обявява партията на Местан. От една страна, да твърди, че е по-добре ДПС да говори, каквото има да казва, в парламента, отколкото пред джамиите, от друга - да присъства на възпоминанията за жертвите на атентата в гара Буново.

"Национализмът е последното убежище на комунизма", твърди Збигнев Бжежински. Позволяваме си да редактираме този безспорен световен авторитет. Национализмът е най-печелившата карта за всеки политик, чиято страна се намира в криза. И който няма какво друго да предложи на избирателите. Винаги е най-лесно да стовариш вината за съществуващите проблеми върху "другите" особено ако за съжаление има и обективни предпоставки за това. Няма нужда да се ровим в историята -всички сме свидетели как благодарение на едно свое непремерено изказване по адрес на ромите рейтингът на министър Петър Москов надхвърли този на премиера Борисов. На същата обществена популярност се радва и вицепремиерът Ивайло Калфин, който пък обяви, че ще спре помощите на непълнолетните майки. Той не спомена етнос, но се знае кои са "деца с деца".

Че нещо в етническия модел в България не е наред, е ясно, поне що се отнася да проблема с ромите. И опасенията на управляващите, че наближава една вече наистина опасна точка на кипене, не са съвсем лишени от основание.
Същевременно обаче темата не бива да се преекспонира, най-вече от политиците. Просто нека съответните институции да си вършат работата и да не оставят рецидивисти - все едно от какъв етнически произход са - да се разхождат на свобода. И извършвайки поредното си престъпление, наистина да създават напрежение и да дават храна на политиците за недобросъвестни спекулации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай