Ако задържате вода - пийте вода

Ако задържате вода - пийте вода | StandartNews.com

Ако имате чувството, че сте подпухнали като надутото човече от рекламите на автомобилни гуми, вероятно задържате течности, което освен директен дискомфорт, може да е проблем за здравето, пише здравният портал Doctiming.bg

Не е задължително да изглеждате подути, за да се чувствате "като балон". Задържането на вода и подуването на корема може да бъдат симптом на сърдечно-съдови заболявания, бъбречни заболявания, нарушения в храносмилането, хормонален дисбаланс или лоша диета. Няма да отваряме широката тема за ПМС при жените - периодичното увеличаване нивата на алдостерон диктува на бъбреците да задържат вода в тъканите.

Често реалната причина за подуването се оказва, парадоксално, дехидратацията. Да, тя води до задържане на течности, тъй като организмът не може да функционира правилно без достатъчно вода. Сърдечно-съдовата система, храносмилателната система, нервната система, обмяната на веществата и хормоналното производство – те всички разчитат предимно на водата. Тъй като тези системи са жизнено важни, тялото автоматично превключва в режим на задържане на вода в клетките, ако приемът й е недостатъчен.

Много хронични симптоми, които могат да произтекат от дехидратация, включват главоболие, нарушения на съня, умора, стрес и тревожност, мускулни крампи, камъни в бъбреците, високо кръвно налягане, ставни болки и болки в гърба, запек, суха кожа, замайване, сърцебиене, объркване и водно задържане и подуване на корема. Пропускът да се установи, че тези симптоми са свързани с дехидратация може да доведе до постоянни или хронични болестни състояния като диабет, автоимунни заболявания, включително артрит, болест на жлъчния мехур, чревни заболявания, хормонален дисбаланс, сърдечно-съдови и неврологични заболявания.

За възрастните е по-трудно да стигнат до извода, че са дехидратирани – не очаквайте да изпитате същите симптоми на жажда като сухота в устата, които сте имали като деца. След около 30-годишна възраст тези усещания намаляват и в резултат ние често не регистрираме жажда, докато не се постигне значителна степен на дехидратация. Вместо това бъркаме симптомите на жаждата с тези на глада и започваме да ядем повече, вместо да пием вода. Това води до по-нататъшно обезводняване, тъй като процесът на храносмилане също изисква вода.

Задържането на вода е особено проблем при жените поради обостряне на симптомите на хормонален дисбаланс. Това води до високи нива на умора, значително наддаване на тегло, нарушения в настроението и общ дискомфорт поради подуване на корема. Проблемът се усложнява и от погрешното убеждение, че пиенето на вода ще доведе до по-голямо задържане на вода, а вместо това се прибягва към фармацевтични продукти като диуретици, които служат само за увеличаване на дехидратацията. По-разумно е да се ядат храни, които естествено балансират нивата на водата и да се избягват храни, които увеличават задържането на вода.

Как да се преборим със задържането на вода и подуването

Коригирайте диетата си. Повечето от нас не се хранят здравословно. Най-добрата диета за коригиране на много храносмилателни разстройства и подуване на корема е прочистване на черния дроб.

Пийте поне 6 чаши филтрирана вода на ден. Ако урината ви не е бледа и бистра, трябва да се увеличи приемът на вода.

Важно е да знаете, че тялото се нуждае от време, за да се пренастрои към увеличения прием на вода и да „изключи" предпазния механизъм, който води до задържане на вода.

Ограничете приема на кофеин до една чаша кафе или черен чай на ден. Заменете останалите с билкови чайове без захар, фреш от плодове и зеленчуци или чиста вода.

Не приемайте диуретици за общо задържане на вода, освен по лекарско предписание.

Елиминирайте високото съдържание на сол в диетата си, особено пакетираните и преработените храни. Приемайте храни, богати на калий – банани, кайсии и други.

Ограничете консумацията на алкохол. Пийте допълнително голяма чаша вода за всяка доза алкохол (50 мл. концентрат, чаша вино или 500 мл. бира).

Текстът е предоставен от медицинския портал Doctiming.bg. Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай