Просветният министър трогна с обръщение за първия учебен ден

Над 700 хиляди ученици днес ще пристъпят прага на българското училище

Просветният министър трогна с обръщение за първия учебен ден | StandartNews.com

Над 700 хиляди ученици днес ще пристъпят прага на българското училище. За всеки един от тях и за техните семейства днешният ден е празник. Така е и за всички, които са свързали живота си с мисията да преподават и да формират личности. Затова и първият учебен ден е празник и за цялото ни общество. Празник е на знанието, казва в приветствието си за първия учебен ден министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Приветствието е отправено до първокласниците, до директорите, до учителите и педагогическите специалисти, до учениците и родителите. В него образователният министър казва: "Бих искал да се обърна специално към тези малко над 57 хиляди първокласници, които днес за първи път ще се срещнат със своите учители. Скъпи деца, днес в родното училище започвате едно голямо приключение. Приключение, което ще е изпълнено с много предизвикателства, игри, откриване на нови неща и знания за света около вас. Бъдете любопитни, търсещи и преди всичко щастливи през учебните часове, които Ви предстоят. Нито за момент не забравяйте, че училището е място, където винаги ще получите подкрепа и разбиране. Уважавайте учителите си и общувайте със съучениците си - приятелствата с тях са безценни".

В обръщението си към учителите и ръководителите на образователни институции министър Цоков отбелязва, че в обучителния процес има трудни дни, има и моменти, в които човек си задава въпроса дали да продължава да дава всичко от себе си. "Днес, когато цялото ни общество гледа към Вас, повече от всякога трябва да сте горди с професията си. Обичайте я, защото тя е призвание! С гордост бъдете учители на децата ни. Хилядите цветя, които ще получите в първия учебен ден, са жест на благодарност и признание за труда Ви от цялото общество", казва образователният министър.

Той отправя специални поздравления и към колективите на всички яслени групи и детски градини, които поставят основата, без която успехите и на училищното, и на висшето образование биха били немислими.

"Не на последно място поздравявам с  първия учебен ден и 398-те български неделни училища зад граница. Скъпи представители на българските общности и учители, продължавайте да обучавате със същото себеотрицание и давайте всичко от себе си, за да възпитате любовта към езика, културата и родината ни в тези близо 30 хиляди деца, които живеят далеч от България, но чрез Вас тя ще остане в сърцата им. Пожелавам на всички Вас - учители, директори и ученици, здраве, благополучие и добротворство! На добър час!", с тези думи завършва приветствието за 15 септември на министър Галин Цоков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай