Заека бройкал за жертва син на гръцки бизнесмен

Подготвеното похищение и убийство на момчето копирали зверството с Мирослава

Заека бройкал за жертва син на гръцки бизнесмен | StandartNews.com

Перник. Отвличането и убийството на 17-годишната Мирослава Николова от Перник е за пари. Това е категоричното становище на прокуратурата. Двамата участници в зверството – Марио Любенов-Заека и Стойчо Стоев-Чочо са били закъсали за пари, искали са пай от наследството на гаджето на сестрата на Мимето Борислав, установи разследването. Спортистката е била убита, защото е трябвало да бъде прикрито похищението. Двамата нямали къде да крият момичето,а и тя ги е разпознала. Това е записано в обвинителния акт, който окръжният прокурор Пламен Найденов внесе в съда миналия петък. С него се слага край на спекулациите, че мотивите и убийството са нелогични. От събраните данни по време на разследването излиза и че Заека не е невинен като сълза, както се опитва да се изкара пред обществото, а е подготвял същото престъпление и срещу син на бизнесмен, и то за същата сума. Ортакът му в това престъпление обаче се уплашил и отказал в последния момент.

Схемата за отвличане и получаване на мечтания откуп от 250 000 евро са били в главата на Марио поне година, преди да набележи за мишена Мирослава. Преди нея за жертва е бил определен синът на гръцкия собственик на шивашката фабрика „Козмос текстил" в Перник. Марио работил при него като счетоводител. Първоначално се опитал да оскубе със солидна сума бащата. Заедно с бившия си колега от местна охранителна фирма Калоян Досев инсценирали грабеж. Марио трябвало да отнесе куп фирмени пари от една банка в друга в София. По пътя обаче с Калоян прибрали 17-те хиляди евро и 2 400 лева, а Заека отишъл в болница с рани по главата, нанесени уж от непознати нападатели и грабители. Ченгетата обаче бързо надушили измамата. За нея вече има обвинителен акт в Софийски районен съд, въпреки че Марио се опита да се изкара шизофреник. След провала той надумал Калоян да отвлекат сина на гръцкия му шеф, да приберат плячка в евро, възлизаща на половин милион български лева и „да се пенсионират". Замислената схема е досущ като тази, приложена на Мирослава. Двамата трябвало да откарат момчето край село Падине, да го удушат и заровят, а след това да звънят на баща му за парите, лъжейки, че жертвата е жива. Подготвили стоманено въже, с каквото е удушена и Мимето, и написали писмо с идентично съдържание, което Калоян трябвало да прочете по телефона на семейството на гръка. Файлът е открит в изтритите и възстановени от разследващите файлове в компютъра на Марио. Текстът е на български и на английски, защото гръкът говорел английски по-добре от български. С ръкописни букви била направена и транскрипция на български, защото пък Калоян не знаел английски. Помагачът обаче се отказал дни преди престъплението, защото се уплашил, че ще се забърка в убийство.

Около година след това Заека е търсил нова жертва за „пенсионирането си" . По ирония на съдбата тъкмо делото за инсценирания обир го вкарва в орбитата на току-що забогателия от наследството на баща си Борислав Чолев. Заека го потърсил, защото търсил спешна връзка с пернишкия психиатър Робърт Крумов, който му правил експертизата за процеса. С Борислав се срещнали в кафене и Марио го помолил да се намеси, за да направи лекаря „каквото трябва", в замяна на което обещал „ще почерпя". Оттук насетне двамата започват често да се срещат и чуват по телефона по всякакви проблеми около фирмата на Марио „МП Факторинг енд Консултинг" ЕООД. Марио използвал връзките на Чолев като повод да се навърта покрай него. Тогава отлично знаел, че Борислав е направил банков влог от наследството от 480 бона и си напазарувал с тях джип, Мерцедес S-класа и Ауди. Внезапно станал собственик от баща си и на 12 апартамента, 5 гаража и ресторант в София, както и на земя в бургаското село Лозенец. Освен него обаче на новобогаташа налетял и Стойчо Стоев. Той пък му се цанил за шофьор за спешно пътуване от Перник до столицата, а Борислав бил с отнета книжка за превишена скорост. След услугата Стойчо успява да спечели наследника и му става личен шофьор за около два месеца. За този период Борислав му плащал различни суми, но с крайна цифра около 7 бона. Когато му върнали книжката, го освободил и разредил срещите си с него, което пък ядосало Стойчо. Марио използвал конфликта, за да спечели Стойчо за плана си да отскубнат част от наследството с отвличане и убийство. Първоначално двамата решили да похитят брата на Борислав - Йоан. Наблюдавали го известно време, но се отказали, защото момчето нямало постоянен режим, преспивал където му падне и се прибирал когато му падне. Затова Заека и Стойчо включили в черния списък Борислав, гаджето му Елеонора и сестра й Мирослава. От тримата като най-лесна жертва била определена спортистката. Мимето ходела на училище и се знаело в колко часа и откъде минава, посещавала и тренировки по таекуон-до. Мирослава добре познавала Стойчо, защото често се возела в колата с приятеля на кака си Борислав, а Чочо бил шофьорът.

Пъкленият план влиза в действие вечерта на 7 ноември 2011 г. Марио и Чочо се срещат пред апартамента на Стойчо на ул. „Тунджа", взимат такъмите и отиват пред спортната зала „Дружба", където тренирала Мимето. Изчакват я скрити от двете страни на стълбите към кв. Драгановец. Нападнали я, но получили съпротива от страна на опитната в източните бойни изкуства спортистка. Двамата обаче успели да я повалят на земята и да я вържат със свински опашки и тиксо, за да не вика. Чочо я отмъкнал навътре в храстите, а Марио отишъл да вземе колата. После откарали момичето в гаража на Чочо и я накарали да препише предварително изготвеното писмо до семейството си. Тримата потеглили към село Витановци. На метри от него отбили по черен път и накарали момичето да позвъни от собствения си телефон на сестра си. Мирослава изчела на апарата друг текст, написан от похитителите, завършващ с „Моля те, спаси ме!". За по-сигурно похитителите пуснали и текстово съобщение по телефона на каката Елеонора отново с инструкциите да търси писмо на 10-та гаражна клетка при картинг пистата. После отпрашили по чукарите на село Планиница. Там слезли двамата, уговорили се и взели въжето. Чочо притискал към земята Мирослава, Марио стягал примката, докато я удуши. Заровили я в местност на около 7 метра навътре в гората.

Отличането и убийството са били предварително обмислени, категорични са от държавното обвинение. Парчета от стоманено въже, с каквото е удушена Мирослава, са открити в дома на Марио. Там са намерени и свински опашки, с каквито е връзвана жертвата. Телефоните на тримата са засечени от клетките на мобилните оператори. Предаден е и преработен в боен пистолет на Марио с патрони, пълнител с каквито е открит на местопрестъплението.

До този момент Марио не е направил самопризнания, твърди, че е невинен. Призналият всичко Чочо пък се самоуби със собствения си пистолет, докато БОП-аджии обискираха за втори път апартамента му. И при двамата обаче мотивът за престъплението е пари. Марио е имал акт от НАП за източване на осигуровки с болнични за майчинство от жена му Миглена, която назначил за управител на личната си фирма. Стойчо пък имал банков заем от 147 181 лева. Теглил е, когато е работил като охранител при пернишкия бизнесмен Феодор Феодоров – Федята, но бил изгонен от него и не можел да си плаща вноските. Бил е пред риска да загуби жилището си, оставено като залог за кредита.

Като единствен жив обвиняем по делото, Марио ще отговаря за отвличане, убийство, с което е искал да прикрие престъплението и незаконно притежание на оръжие. От прокуратурата отказаха да назоват наказанието, което ще се иска за Заека. Очаква се да се види и дали ще признае фактите в обвинителния акт и ще поиска споразумение. Най-тежката присъда, която съдът може да му наложи, е доживотен затвор без право на замяна. От семейството на Мирослава отказаха коментар по обвинението, защото все още не са го прочели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай