Прокурор Лазаров: Ще настоявам за доживотна присъда

Прокурор Лазаров: Ще настоявам за доживотна присъда   | StandartNews.com

Комисар Деведжиев: Не видяхме грам съжаление, желание да преосмисли това, което се е случило

Кърджали. "Ужасен съм от това престъпление, от това незачитане на човешкия живот. Обществото боледува и най – много тези, които не са узрели още. Шокиран съм от тази асоциалност, примитивен начин на мислене на 18 –годишния Мерт. Не видяхме грам съжаление, желание да преосмисли това, което се е случило", заяви директорът на ОД на МВР Кърджали комисар Петко Деведжиев. По случая с двойното убийство в Джебел са разпитани 11 души, като накрая са останали 2-3 от обкръжението на убитата, сред които Мерт и Орхан, бившия съпруг на Джейлян.

Разследващите потвърдиха, че 24 - годишната жена е имала бурна любовна връзка с Орхан, бащата на момиченцето и после бурен развод с него. Окръжният прокурор на Кърджали Светлозар Лазаров подчерта, че разследването е на ден и половина, но прокуратурата, полицията и следствието са работили в пълен синхрон.„Работехме в пълен синхрон с колегите от полицията и следствието.За по –малко от два часа след подаване на сигнала бяха сформирани екипи от експерти. При аутопсията са участвали и съдебни лекари от Пловдив", уточни Лазаров. По думите му убийството е извършено в периода 20-21 април. Мерт направил пълни самопризнаия. Бил влязъл през балконската врата, откъдето и излязъл със „заветните" 200-300 лв. При разследването е установено, че по тялото на младежа е имало охлузвания, следствие прескачането на балкона. След кървавата драма момчето се прибрало вкъщи, хвърлило дрехите за пране и заспало.

Ударите са нанесени с брадва, която е намерена в дома на Мерт.По нея имало следи от коса. „Картината в стаята беше ужасяваща, стените целите опръскани в кръв. При разпита тийнеджърът обяснил, че посегнал на детето, защото изненадващо се събудило и почнало да плаче", обясни Лазаров. Той каза още, че разследването ще продължи. „Надяваме се, че ще спазим законоустановения двумесечен срок, ще бъдат направени около десет вида ексретизи –съдебно –медицинска, съдебно –техническа, съдебно –психиатрична, биологична, ДНК профил, за наркотици и т.н. Наказанието за извършеното деяние- за двойно убийство с особена жестокост, законът визира 15 години лишаване от свобода или доживотен затвор.

„Превъзпитанието на такъв човек е невъзможно", категоричен е окръжният прокурор. Той подчерта, че ще настоява за най – тежката. Обвинител №1 вече е изпратил искане до окръжния съд в Кърджали за гледане на мярка и ще настоява за най – тежката задържане под стража на Мерт Мехмед.Решението се очаква на 29 април.

18 – годишният Мерт е имал 6 висящи дела за кражби от частни домове и търговски обекти. През последните месеци почти не ходел на училище, напуснал школото и работел като гладач в местна шивашка фирма със 75 лв. заплата.Така обяснила майка му. На следващия ден след престъплението Мерт е минал през пробационната служба да се подпише във връзка с една от присъдите му за кражба. После с майка си пазарувал , купил си маратонки и нов джиесем и подменил сим картата, за да отклони вниманието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай