Полицаи помагали на бандата с банкета (ВИДЕО)

Лидер на групата е осъждан за убийство, бандитите се занимавали с нелегални мигранти, проститутки и палежи

Полицаи помагали на бандата с банкета (ВИДЕО) | StandartNews.com
  • Тече вътрешно разследване
  • Лидер на групата е осъждан за убийство, бандитите се занимавали с нелегални мигранти, проститутки и палежи

ВИЖТЕ ВИДЕО ОТ ЗАЛАВЯНЕТО НА БАНДАТА

Трафик на нелегални мигранти, проститутки и  палежи са били трите направления, в които е действала разбитата днес престъпна група. Това разкриха новият ръководител на Спецпрокуратурата Димитър Петров, директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов, наблюдаващият прокурор Камен Господинов и началникът на отдел „Контратероризъм“ в ГДБОП комисар Илия Делчев. За залавянето на бандитите съобщи по-рано днес зам. главният прокурор Иван Гешев като разказа, че част от групата е заловена на остров в река Дунав, докато си правела банкет.

Лидерът на групата е осъждан за убийство и има излежана присъда от 10 години. Сред членовете има и други хора с присъди, повечето са криминално проявени за кражби, грабежи, палежи.

Бандата действала в цялата страна. Проверяваме палежи в различни части на България след неутрализирането й, съобщи ръководителят на Специализираната прокуратура. Групата е в полезрението ни от началото на годината, когато колегите от Видин разкриха плана да бъде запалено полицейското управление и успяха да го предотвратят, обясни гл. комисар Спиридонов.  По думите му в хода на извършените оперативни действия е установено, че участниците в престъпната схема са конспиративни и предпазливи, както и че развиват още куп други престъпни дейности, освен трафик на мигранти.

Вчера в ГДБОП е получена информация, че планират прекарване на мигранти от София през Видин с лодка през Дунав - собственост на лидера на групата и със специално изпълнение, до румънския бряг. След координация с видинските колеги деветимата мигранти - трима мъже, три жени и три деца, превозвани в миниван, са задържани на първия тунел на магистрала "Хемус". В хода на действията е установена и другата част от престъпната група, която е очаквала чужденците на остров в река Дунав в български териториални води.

Независимо от опита им да избягат, осмината членове на престъпната схема – всички те български граждани, са задържани благодарение и на подкрепата на служители от ГД „Гранична полиция“ и отряд „Кобра“-СДВР.

Хора от МВР са оказвали помощ на бандата. Затова в момента тече допълнително разследване, съобщи Ивайло Спиридонов. Той благодари на всички служители, работили по случая и специално поздрави колегите си от Видин, "работили в трудни условия и независимо от получени данни, че групата е имала логистична подкрепа, включително от хора от МВР".

Наблюдаващият делото прокурор Камен Господинов обяви, че към наказателна отговорност са привлечени общо 10 лица, като от тях двама са се укрили и още не са успели да им предявят обвиненията. На арестуваните 8 участници в престъпната схема са наложени мерки за неотклонение за 72 часа по НК. Предстои утре Специализираният съд да вземе решение дали да им наложи постоянна мярка за неотклонение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай