Печати от Бейрут върху документите на атентаторите

Няма да променяме мерките за сигурност, заяви Калин Георгиев

Печати от Бейрут върху документите на атентаторите | StandartNews.com

София. Извършителите на терористичния акт са влезли от Бейрут. Чрез принтера, на който са изработени фалшивите им документи е установено, че те са подпечатани именно там. Това стана ясно от думите на главния секретар на МВР Калин Георгиев в предаването "Събуди се" на Нова тв. Атентаторите са били са във Варшава, Прага и са влезли в България от Румъния. След това са се насочили към Черноморието. След удара са се оттеглили, като са се възползвали от възможностите за свободно движение на хора в Европейския съюз.

„Зад обоснованото предположение за участие на военното крило на „Хизбула” в атентата стои огромна по обем работа, свършена от моите колеги… Много часове, много безсънни нощи са зад тази кратка фаза”, каза още Георгиев.

ДНК профилът на извършителя на терористичния атентат, известен с фалшивите имена Жак Филип Мартен доказва, че той е бил в контакт с другото лице, установено като съпричастно към атентата. “Има пряка връзка между двамата”, каза още главният секретар. Той не смята, че страната ни е мишена на терористи, а "платформа”. Това означава, че се използва се за нападение по други цели. 

„Мерките за сигурност, въведени след 18 юли, са стандартни. Те не са променяни и няма скоро да бъдат променяни. Не е възниквала необходимост от въвеждането на допълнителни мерки за сигурност. Нивото е същото като това атентата” каза още Георгиев. Той не пожела да коментира дали има нови заплахи. Това било тема на разговор само на съвещание на шефовете на службите или на Консултативния съвет за национална сигурност при президента.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай