Крадат S-класа за две минути

Спецпредавател отваря колите от 200 метра разстояние

Крадат S-класа за две минути | StandartNews.com

Апаши отключват лимузините от 200 м разстояние

Наши апаши подлудиха заможните бизнесмени. Две банди не спират да крадат S-класи, научи "Стандарт" от спецполицаи. 440 лимузини са изчезнали само за няколко месеца. Ловките бандити разполагат с руска джаджа, с която отварят колите за 2 минути. С помощта на спецустройството те задействат двигателя от 200 метра разстояние. В схемата участват поне трима души. Първият следи маршрута на жертвата. Вторият се доближава до собственика и така прихваща сигнала от специалния ключ на колата. С помощта на предавател кодът се прехвърля при третия апаш, който пали колата и изчезва с нея.

Най-често жертви на бандите стават жени от София. А най-много коли се крадат от паркингите на молове и хипермаркети.

Крадат лимузини с руско чудо

Нов метод за кражба на скъпи коли хвърли в ужас криминалисти. От няколко месеца те се опитват да заловят апаши, които успяват да отключват коли от разстояние. Едва наскоро част от разследващите разбрали с каква технология крадците задигат лимузини, предимно S-класи на "Мерцедес". Моделът се оказа хит сред апашите за 2014 г. Втора след нея пък е "Инфинити", която "се търси" от крадците още от 2013 г. Година по-рано всяка втора задигната лимузина пък бе БМВ. През 2015 г. вероятно ще бъдат луксозните джипове "Рейндж Роувър", твърдят за "Стандарт" експерти по автокражбите. За тях се знае, че много бързо се изнасят през специални канали за Сирия. "Заловени престъпници твърдят, че постоянно получават нови и нови поръчки за конкретни марки от джихадистите", казват полицаи.

През миналата година са откраднати общо 440 мерцедеса, като делът на луксозните лимузини от марката е най-висок в сравнение с останалите производители.

Последният хит в кражбата на скъпи автомобили, които се запалват без ключ, е спецустройство, което прилича на уоки-токи. Колите се "удрят" най-често от паркинги на магазини за хранителни стоки и молове, твърдят криминалистите. В повечето от случаите лимузините са шофирани от жени. В кражбата участват най-малко трима души. Първо се набелязва колата жертва. Единият от крадците върви плътно до шофьора, който носи в себе си безконтактния ключ от колата. Той излъчва постоянно сигнал на определена честота. Целта на крадеца е да прихване сигнала от ключа и да го предаде чрез устройство, подобно на уоки-токи до машината майка. Там втори крадец обучава в рамките на минута-две ново устройство. Третият крадец се приближава до автомобила с новия ключ дубликат, отваря с негова помощ вратата и натиска бутона за запалване. Подобна кражба трае най-много 2 и половина минути, изчисляват експертите. Притежателите на устройството за отваряне и запалване на автомобили с т.нар. "кийлес" (безключова) технология у нас са двама или трима. Те работят с по един екип и са внесли апаратурата от Русия. "Всичко се прави със скъпа електроника, която струва между 10 000 и 15 000 евро. Няма разбиване на ключалката, нито на патрона на запалването. На практика няма следи", казват експертите. Засега МВР няма нито едно задържано подобно устройство за кражба на лимузини, признават криминалистите. Напук на логиката, че кражбата и трафикът на луксозните лимузини биха донесли повече пари на автомафията, у нас обаче статистиката сочи обратното. "През 2012-2013 г. делът на откраднатите луксозни коли бе 60 на сто. Данните за миналата година показват противоположна тенденция - луксозните автомобили са едва 20 на сто, а откраднатите коли от среден и нисък клас са 80 на сто", казва шефът на сектор "Престъпления, свързани с МПС" в СДВР Ангел Бадънков.

Старите лимузини в автоморги за части

Обикновените автоапаши у нас търсят коли, произведени преди 2005 година. Те се разглобяват на части и отиват в автоморгите, където бързо и без проблем крадците ги пласират. След това детайлите се търгуват в интернет. "Когато попаднем на такава част, дори да знаем, че е крадена, няма как да докажем нищо. Обявата вече е изтрита, човекът казва, че не помни телефона на продавача", казват полицаите. Няма никакви регламентации за автоморгите. В тях всяка част трябва да има произход, а коли не могат да се разглобяват в тях. Това масово не се спазва", казват криминалистите.
Автокрадците печелят средно по 1500 лв. от кола. Като свият по 3-4 на седмица, на месец си докарват между 16 и 20 бона. Ако групата е от 3-4 души, всеки си тръгва с 5000 лв., изчисляват криминалистите.

Задигат и антики по поръчка

Крадците най-често работят по поръчка на автоморгите. Една от последните задигнати коли на 10 януари е лада комби - "ВАЗ 2104", произведена през 1987 г. Автомобилът бил откраднат пред бл. 100 на скъпия столичен квартал "Хиподрума". Предния ден пък задигнали Ауди 80 от 1993 г.

Преди година пък автокрадците задигали през месец бусове "Фолксваген Транспортер" 1,9 TDI. Поръчката идвала от крадци на банкомати. Те вкарвали буса през витрината на магазина и изтегляли банкомата с буса. "Като видехме в сводката откраднат този модел и се чудехме къде ще гепят банкомат", казват полицаите.

Откупват ги за 30% от цената

Богаташите могат да си върнат колите срещу твърда ставка - 30 на сто от пазарната цена на откраднатия автомобил. Става дума за коли произведени след 2010 г. По този начин автокрадците процедират с колите, предназначени за продажба у нас. Данните сочат, че така се връщат на собствениците около 20 на сто от задигнатите автомобили. Ако механизмът не сработи, тогава лимузините се снабдявали с фалшиви документи за произход и се продавали чрез автокъщи. Над 25 автомобила Ауди А4, А5 и А8, джип Q5 лимузина БМВ били хванати, след като били изложени в автокъща във Варна. Колите били пререгистрирани в КАТ-Разград с пренабити номера от специалисти експерти, наричани "чукачи". При една от операциите дори бил заловен оригинален електронен уред за набиване на номера, производство на "Ауди". Той бил със специални борчета за изографисване на номера на рамата, а операторът само въвеждал желаните от него 17 цифри и букви.

Кв. "Павлово" № 1 по атаки

Избират райони до Околовръстното шосе, за да напуснат София за 5 минути

Най-много коли изчезват на паркинги и пред заведения близо до Околовръстното шосе, сочи полицейската статистика. Хит сред автоджамбазите са паркингите на известна верига за хранителни стоки, която наскоро отвори магазини в кварталите "Павлово", "Драгалевци" и "Бъкстон". Много трябва да внимават най-вече жените, които посещават често подобни обекти, тъй като вероятността да станат жертва е над 60%.

На второ място по честота на кражби е районът на Кооперативния пазар в жк "Люлин". Следват уличките на кв. "Павлово" и кв. "Витоша", между блоковете и до пазара на "Красно село". Всички кражби са близко до Околовръстното шосе, така, че крадците да могат да напуснат столицата за 5 минути, в случай, че собственикът се усети бързо, че колата му липсва.
Много от кражбите, особено през зимата, стават "на ключ". Собственикът оставя колата със запален двигател и прескача да си купи вестник или баничка. Така откраднали БМВ-то на съпругата на шефа на БЧК, която оставила колата да работи, докато отишла да отключи вратата на гаража. 2-3 дни след Нова година, само до обед в Шесто РПУ бяха задигнати 4 коли, сочи статистиката.

56 на сто от кражбите са в София, отчитат от МВР. През 2014 г. в страната са изчезнали 3627 коли, като 1922 от тях са софийски. Има градове като Пловдив обаче, където кражбите са спаднали с цели 40 на сто, казват криминалистите. "В града под тепетата има едно момче Хитлера - в София за кражба на кола му дадоха 1 година подписка, а в Пловдив само за опит да отнеме му треснаха 7 години", обясниха полицаи.

Кражбата на автомобили е мъжка професия. През 2013 г. са установени 355 мъже и само 4 жени, докато през миналата година "в бизнеса" са вече 7 жени и 305 мъже.

С промяна в закона Румъния намалила престъпленията с 60%

Кражбите в Румъния са спаднали със 70 на сто благодарение на малка промяна на няколко думи в местния Наказателен кодекс. В него отпаднали необходимостта да се доказва ясния умисъл крадецът да се разпорежда с вещта. Така всеки, който е хванат в чужд автомобил, получава наказание. "На север от Дунав спипат ли в чужда кола", те осъждат по бързата процедура на 7 години затвор", казва Ангел Бадънков от СДВР. У нас дори крадецът да получи присъда от 1 година на районен съд, на следващата инстанция тя пада до административна глоба от 300 или 500 лв. "За съжаление колкото повече работа свършим като доказателства, толкова повече пълним гушите на адвокатите", жалват се полицаите. Защото у нас се стига само до присъда за проникване и взломяване. "Крадецът обяснява пред съда как детската му мечта била да се метне на Голф 5. Щял да я покара малко и да я върне на собственика", казват полицаите. Други пък разказвали, че работят за вече мъртви автокрадци като Гепарда от Перник.

Хващат само 1 от 10 автоджамбази

Само 10 на сто от кражбите на автомобили се разкриват, сочи статистиката на МВР. От 3627 задигнати автомобила са разкрити извършителите на едва 289 случая, признават от МВР. Кражбите са се увеличи с 1,47 на сто през 2014 г. в сравнение с предишната година, главно заради месеците октомври, ноември и декември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай