Вторник,

Германски вестник с разкрития за Брендо

От: Агенция Стандарт -
2207
Германски вестник с разкрития за Брендо
A
A
A

Разследване на германския вестник „Зюддойче цайтунг“ успя да разкрие хиляди съмнителни сметки в швейцарската банка „Креди Сюис" (Credit Suisse). 84 сметки и 8 сейфа от тях принадлежат на издирвания у нас Евелин Банев - Брендо. 

В сметките на Брендо в швейцарската банка има най-малко 55 милиона швейцарски франка. Тази информация стана ясна и на процеса срещу банката, в който тя е обвинена в неумишлена подкрепа на пране на пари, предаде БНР.

В Credit Suisse Брендо бил наричан "il nonno" или “дядото”. Парите му в тази банка са печалба от български наркокартел, смята швейцарската прокуратура. Банката отхвърли обвиненията в съучастничество и твърди, че нейна служителка, също от български произход, е одобрила отварянето на толкова много сметки със съмнителен капитал в тях.

Адвокатите обаче вече оневиниха българката, доказвайки, че няма начин подобни суми да бъдат одобрявани от ниския мениджмънт в банката и отговорност носят висшите служители в нея.

Към този скандал се прибави и публикуването на подробности за сметки на диктатори, осъдени престъпници и олигарси, които днес разкриват в „Зюддойче цайтунг“.

Вестникът е получил информация за 18 000 съмнителни сметки и се е обърнал към над 30 европейски и американски медии, за да проверят истинността на данните.


Всички новини от категория Крими.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com