ДАНС влезе във фонд "Земеделие"

ДАНС влезе във фонд "Земеделие" | StandartNews.com

ДАНС и прокуратурата са започнали проверка в Държавен фонд "Земеделие" по два сигнала. Това потвърдиха пред Стандарт разследващи. Агенти на ДАНС са иззели документи от ДФ "Земеделие". 

Първия сигнал засяга работата на уволнения преди ден служител Янаки Червеняков, началник сектор в договорната дирекция на фонд "Земеделие". Според получените в ДАНС данни Червеняков използва скъпа лимузина, която се водела на името на баща му. Обяснението от фонда бе, че Червеняков е уволнен, защото не е декларирал имуществото си като държавен служител.

Името на Черевняков бе замесено и покрай проект финансиран от Програмата за развитие на селските райони на неговата тъща, както и строителството на стадион в Земен, където фонд "Земеделие" финансира с 3,4 млн. лв.

Вторият сигнал засяга шефа на фонда Румен Порожанов. Според запознати става дума за одобрени от Порожанов обществени поръчки за около 11 млн. лв. на "Трейс холдинг", в която компания той имал акции от 2013 г. купени на борсата.

Според сигнала Порожанов не е имал право да разпорежда средства от фондовете към свързани с него фирми. Източници от ДФ "Земеделие" коментираха още, че шефът на фонда е оказал пълно съдействие на органите на реда. Той е предоставил всички изискани документи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай