Бургуджиев: Отпадъците от опаковки са ценен ресурс

Бургуджиев: Отпадъците от опаковки са ценен ресурс  | StandartNews.com

ЕКОПАК БЪЛГАРИЯ е първата организация у нас за оползотворяване на отпадъци от опаковки, лицензирана от Министерството на околната среда и водите. ЕКОПАК e акционерно дружество, което не разпределя печалба. Нейната основна задача е да събира отпадъците от опаковки декларирани от нашите клиенти и да ги предава за рециклиране, чрез системите за разделно събиране, които създава и управлява съвместно с общините, с които е сключила договори. ЕКОПАК работи в 69 общини, в които живее 43 % от населението на страната. В тях са разположени над 17 000 цветни контейнера.

Г-н Бургуджиев, ЕКОПАК е компания с изключително успешен бизнес. Но каква е ползата от вашата дейност за обществото?

Екопак вече 10 години следва няколко основни ценности – грижа за обществото, природата и партньорите си, спазване на най- високите професионални и етични стандарти. Една от най-важните цели е да представим отпадъците от опаковки като ресурс, който може да бъде рециклиран и оползотворен в полза на обществото; да убедим хората, че усилията им не са напразни и събраните отпадъци се използват за производство на нови продукти; да създадем позитивно отношение към разделното събиране и то да стане част от ежедневните навици. Ентусиазираното преследване на тези цели размрази дългогодишното неразбиране и незаинтересованост към проблемите с околната среда в страната. Резултатът - за 10 години са 650 000 тона рециклирани отпадъци от опаковки. Така спасихме от изсичане 4 600 000дървета, спестихме 3 млн. куб. м. вода, 643 000 мегавата електроенергия и 1 400 000 барела петрол. Благодарение на нашата дейност обемът на сметищата бе намален с 2 300 000 куб.м.

Какви проблеми ви се налага да преодолявате?

Както всеки бизнес и ние имаме доста проблеми за решаване, с които се сблъскваме ежедневно. У нас все още доводите на гражданите, защо да събират разделно отпадъците си, са повече от реалните действия – не е добре организирано, контейнерите са твърде далеч от входната ми врата, таксите за смет са несправедливи, няма бонус за разделно събиране, няма рециклиране в България. Но насред апатията и мърморенето, виждам малчуган отива до жълтия контейнер, с плик с предварително смачкани пластмасови бутилки. Друг голям проблем за нас са клошарите, които всъщност са много добре организирани групи от хора в сивата икономика. Те събират опаковките от нашите контейнери и ги предават в пунктове за вторични суровини, а организациите за оползотворяване на отпадъци трябва да постигат цели за рециклиране и затова се налага да закупуват от пунктовете откраднатите от цветните им контейнери отпадъци. Финансовите загуби на национално ниво от тази незаконна дейност са 7 300 000 евро, а загубите на ЕКОПАК са от рода на 3 139 000 евро. Клошарите създава сериозни екологични проблеми- замърсяват около контейнерите и компрометират системите за разделно събиране, като демотивират хората да събират разделно. Много често цветните контейнери се палят от недобросъвестни граждани. Това е друг наш проблем, тъй като финансирането на системата се извършва изцяло от нашите членове в полза на гражданите. Ние продължаваме да работим по тези проблеми и повличаме все повече и повече съмишленици за каузата за чисти и зелени улици.

През 2014г. се подготви предложение за изменение на Закона за местните данъци и такси и методика за изчисляването им. Как тези промени ще повлияят на разделното събиране на отпадъци от опаковки?

Промените, ако влязат от 1 януари 2016г., ще променят нагласата на българина към изхвърлянето на отпадъците. Опитът е показал, че най- силното оръжие за прилагане на мерки за опазване на околната среда са финансовите инструменти. Трябва да се определи справедлив метод за изчисляване на такса битови отпадъци както за гражданите така и за бизнеса. Считаме, че такъв би бил методът, който определя таксата на база количество генериран отпадък. В този случай всеки гражданин ще се замисли, какъв е начинът да изхвърля по-малко отпадъци и да заплаща на общината по-малко. Тогава ще започне и ефективното функциониране на системите за разделно събиране. Не е тайна факта, че в момента в цветните контейнери се изхвърлят и отпадъци които не са опаковки - хранителни, битови и др. Ако това се случи, нашите очаквания са драстично да се увеличи количеството и качеството на разделно събраните отпадъци в цветните контейнери.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай