Започна се! Първа карантина за маймунска шарка

 Великобритания се запасява с ваксини против вируса

Започна се! Първа карантина за маймунска шарка | StandartNews.com

Белгия е първата страна, която въвежда карантина, но този път не за коронавирус, а за болни от маймунска шарка. Решението е прието в петък от здравните власти, съобщава белгийската медия La Libre.

Хората, заразени с вируса, ще трябва да бъдат изолирани за 21 дни, тъй като инкубационният период на заразата е дълъг. За високорисковите контактни лица мярката няма да бъде въвеждана, но те ще трябва да следят здравословното си състояние и да са бдителни за симптоми.

До момента в Белгия има установени 4 случая на маймунска шарка, съобщи в профила си в Twitter белгийският микробиолог Еманюел Андре. 

Малко по-рано стана ясно, че СЗО подготвя нови указания за борба с разпространението на маймунската шарка поради опасения, че броят на случаите може да нарасне през летните месеци, предаде Ройтерс, като цитира Дейвид Хейман, председател на стратегическата и техническа консултативна група на СЗО за инфекциозни опасности с пандемичен и епидемичен потенциал.

Работната теория на СЗО, основаваща се на идентифицираните случаи е, че заразата се предава чрез сексуални контакти, заяви Хейман, който председателстваше среща за заразата вчера.

На този фон Великобритания се запасява с ваксини против вируса, съобщи кореспондент на NOVA. Новината, че има и заразено дете, е притеснила властите в Англия. То е в интензивно отделение. Според СЗО заболяването протича по-тежко при децата.

За първи случаи на заразата съобщиха и Гърция, и Швейцария, и Израел.

Гърция регистрира първи случай на маймунска шарка при английски турист, съобщи гръцката служба за обществено здраве, цитирана от Франс прес.

Английският гражданин и неговата спътничка са настанени в болница и са карантинирани, уточни службата.

Лабораторните изследвания трябва да потвърдят диагнозата.

Първият случай на маймунска шарка в Швейцария беше открит при жител на кантона Берн, който е бил изложен на вируса в чужбина, съобщиха здравните власти на кантона, цитирани от Франс прес.

Извършено е проследяване на контактите на заразения, за да се избегне разпространението на болестта. Заразеният е подложен на амбулаторно лечение и е изолиран у дома си. Всички лица, които са били в близък контакт с него, са били уведомени.

/Марица/

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай