Ужасна прогноза: 60 000 заразени през ноември

Ще се появи нов цвят на картата - лилав, предупреди Витанов

Ужасна прогноза: 60 000 заразени през ноември | StandartNews.com

 

Оптимистичният вариант за развоя на коронавируса у нас е 60 000 новозаразени през ноември. Месецът ще бъде критичен, числата не са весели.

Това обяви математикът на Националния оперативен щаб (НОЩ) проф. Николай Витанов пред Bulgaria ON AIR.

"Оптимистичният сценарий винаги се надхвърля. Моят призив е предприемем усилия този път да не го надхвърляме, защото вече става опасно", каза още проф. Витанов.

На следващите епидемични карти ще се появи нов цвят – тъмнолилав. Той означава опасност от дълготрайно бързо нарастване на броя на случаите.  "За нас ще бъде постижение, ако се върнем към червената карта и не допуснем лилави зони, това обаче трудно ще стане през следващите седмици", добави Витанов.

Редица общини в страната вече забраниха плановия прием в болниците, а пациентите трябва задължително да се консултират със своя лекуващ лекар, тъй като нерядко плановите случаи се превръщат в спешни, обясни зам.-председателят на Българската болнична асоциация д-р Андрей Марков.

"Планирането на лечебния процес може да бъде извършено само от лекуващия лекар, това е изключително важно, защото болен може да бъде лекуван планово", обясни д-р Марков. Българският лекарски съюз се обяви категорично срещу тази мярка. Според д-р Иван Маджаров по този начин се рискува да се повтори ситуацията от пролетта и много пациенти да останат недиагностицирани и лекувани със закъснение.

"Ние неслучайно се борехме да се осигурят средства да могат да се правят PCR тестове на входа на болниците за планови пациенти, за да се гарантира безопасността на всички, за да не се нарушава нормалната работа", oтбеляза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай