Вторник,

Случка с Кантарджиев, Мутафчийски и Кунчев, реакцията им

От: Рачо Рачев, сн. Фейсбук -
8136
Случка с Кантарджиев, Мутафчийски и Кунчев, реакцията им
A
A
A

У нас ситуацията с ковид не е приключила, хората трябва да бъдат още по-бдителни. Отговорността трябва да е индивидуална за всеки. Трябва да се използват маски в транспорта и лечебните заведения. Това заяви шефът на ВМА проф. д-р Венцислав Мутафчийски, цитиран от БГНЕС.

Мутафчийски, главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев и проф. Тодор Катранджиев, консултант по ваксинационния процес към Столична община, бяха наградени за приноса им за справяне с пандемията. Церемонията се проведе в тържествената зала на Военния клуб в София.

Пандемията продължава и мерките трябва да се спазват, както и е добре процесите на ваксинация да продължат. България има 170 000 активни случая, което не е бройка за подценяване, заяви проф. Кантарджиев.

„Имаме един апел към обществото, разумно да се спазва всичко. Болните да си стоят вкъщи. Не бива с лека ръка да падат маските, остава си миенето на ръцете и носенето на маски, където има много хора“, каза още Кантарджиев.

Четвъртата бустерната доза не е необходима за хора, които пътуват и не са в рисковата група. Ваксинацията не трябва да спира, защото тя още не е достигнала средните за Европа нива, посочи от своя страна доц. д-р Ангел Кунчев.

„Хората трябва да се ваксинират. Трябва да вдигаме нивото на имунизация, защото то е неприемливо ниско. Краят на епидемиологичната обстановка не е край на пандемията“, каза Кунчев.

„Здравната система се справи. Лекарите и сестрите показаха завидно умение, за да се справят с най-тежките ситуации. Нашите колеги са на поста си“, добави и проф. Мутафчийски.

„Ние тримата не сме от хората, които ще тръгнат да критикуват, защото носим достойнство“, заяви Кантарджиев.

„В началото на пандемията, когато тримата бяхме почти денонощно заедно, ние изповядвахме една и съща философия, която беше коренно различна, но ако някой се е поинтересувал да види, каква е била смъртността, общата смъртност е спаднала с 5-10%. После ситуацията беше съвсем друга. Бяхме принудени да използваме старомодни методи“, заяви проф. Мутафчийски.

„Зеленият сертификат осигуряваше безопасна среда. Той беше въведен като мярка в целия цивилизован свят“, допълни доц. д-р Кунчев.

"Вирусът мутира, налагат се негови варианти, които по-лесно заразяват, но минават по-леко. Той мина безболезнено през по-голямата част от обществото, хората с бустерна доза дори не разбраха, че го карат. Тежко беше за неваксинираните. На 5-10 години изниква нова мутация. Модерните общества трябва да са готови като развиват наука и да знаят, че трябва да се слушат експертите“, каза още проф. Кантарджиев.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички