Сериозен наплив на деца с ковид. Как започва болестта при тях

Редно да се преглеждат децата, а не само дистанционно да бъдат изписвани лечения

Сериозен наплив на деца с ковид. Как започва болестта при тях | StandartNews.com

Трайно повишена температура над 38,5 градуса при децата е алармираща за преглед от лекар или за насочване към болница. Когато тя не може да бъде смъкната със стандартни медикаменти, ако детето започне да диша много учестено и повърхностно, ако е много бледо или устните му са със синкав цвят, това е индикация за бързото насочване към лекар", съобщи пред БНТ Благомир Здравков, директор на СБАЛ по детски болести "Проф. д-р Иван Митев" в София.

По думите му напливът на болни деца с COVID-19 е сериозен, но няма случаи на дете, което не е прегледано, ако се нуждае от хоспитализация се пренасочва към друго лечебно заведение.

"Лечението на деца трябва да бъде изписано от лекар и да няма самолечение, задължително е да бъде след преглед от лекар. В момента максималният капацитет на болницата за деца с Ковид е разкрит - 11 легла, като всички са заети, приемат се както новородени, така и такива до 18-годишна възраст. Легла, когато се налага, се разкриват", допълни Благомир Здравков.

По думите му е редно да се преглеждат пациентите, а не само дистанционно да бъдат изписвани схеми за лечение, което е неудачно особено за децата.

"Някои дефицитни медикаменти са осигурени, специално при болничното лечение на децата. Много бързо се разпространява ковид при децата, но протича по-леко заболяването. В болница се лекуват деца със сериозна клинична картина, заболяването засяга в по-голямата част горните дихателни пътища", добави Благомир Здравков.

Той поясни, че когато детето е положително и в самото домакинство има болен с COVID-19 трябва да се премине към изолация. При извънучилищните занимания контактите са рискови, уточни Благомир Здравков. Липсата на Национална детска болница е осезаема, комплексността на детското обслужване е най-големият проблем, каза още специалистът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай