Вторник,

Мина ли пикът на Омикрон? Кантарджиев каза какво ще стане с Ковид

От: Агенция Стандарт -
1557
Мина ли пикът на Омикрон? Кантарджиев каза какво ще стане с Ковид
A
A
A

В София случаите намаляват, тя вече мина през пика, в Благоевград също намаляват. В София област обаче случаите продължават да растат. Това каза проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столичната община по здравните въпроси и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести пред БНР. По думите му Омикрон вече е минал през почти половината население в Европа.

„Според мен това ще доведе до изграждане на здрав, колективен имунитет в европейците", добави професорът.

Той прогнозира, че през идващата пролет случаите на новозаразени ще се редуцират и през есента ще се появяват само отделни огнища на заразата.

„Всяка епидемия е лимитирана по време, горе-долу за две години и половина. Коронавирусът ще стане един от зимните вируси”, добави проф. Тодор Кантарджиев.

Клетъчният имунитет, който придобиват хората при ваксинация срещу Covid-19, пази от всички досегашни варианти на коронавируса, каза той, цитирайки най-авторитетните медицински издания.

„Това, което се говореше в началото, че антителата намаляват, имунитетът избледнява, фактически клетъчният имунитет, имунологичната памет защитават. За Омикрон се разбра, че е необходима бустерна доза, която предпазва включително до 70-80% от влизане в болница“, каза проф. Кантарджиев.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com