Кога ще има ваксина срещу Омикрон

Фармацевтичните компании вече правят разработки

Кога ще има ваксина срещу Омикрон | StandartNews.com

Компанията "Байонтек" (BioNTech) е започнала работа върху ваксина, предназначена специално за новия вариант на коронавируса Омикрон, който бе установен първо в Южна Африка.

Първите действия за евентуална нова ваксина се провеждат успоредно с оценката дали такава ще е необходима, след възникването на Омикрон, съобщи БНР. "Байонтек" вече заяви по-рано, че ще бъдат необходими две седмици за изследване на нивото на защита срещу новия вариант, осигурявано от произвежданата от нея ваксина заедно с "Пфайзер" (Pfizer).

Междувременно главният изпълнителен директор на компанията Moderna Стефан Бансел обяви, че ще са необходими две до шест седмици, докато данните покажат дали тяхната настояща ваксина срещу коронавирус е ефективна и срещу варианта Омикрон. Освен това Бансел отбеляза, че може да отнеме месеци, преди специфичните за Омикрон ваксини да могат да бъдат произведени и предоставени, но беше оптимист по отношение на перспективите за овладяване на коронавируса поради мерките, предприети от страните. Бансел коментира опасностите от новооткрития варинат, като го нарече "силно заразен" и отново посочи, че компанията напредва в проучването на кандидат за бустерна доза, насочен към варианта Омикрон.

От "Джонсън и Джонсън" (Johnson and Johnson) също разкриха в понеделник, че оценяват ефективността на своята коронавирусна ваксина срещу варианта Омикрон. Фармацевтичната компания отбеляза, че тества кръвен серум от участници в различни бустерни проучвания, за да търси неутрализираща активност срещу новооткрития вариант. Освен това "Джонсън" заяви, че се стреми да произведе специфична за Омикрон ваксина, ако това е необходимо.

Вижте всички Новини от днес

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай