Делтакрон напада! Къде откриха новия вариант?

Учени потвърдиха съществуването на нов щам, който съчетава мутации на Омикрон и Делта

Делтакрон напада! Къде откриха новия вариант? | StandartNews.com

Учени потвърдиха съществуването на нов вариант на коронавируса, който съчетава мутации на Омикрон и Делта, а случаи на новооткрития вариант са съобщени както в Европа, така и в Съединените щати. Новият хибриден вариант, неофициално наречен Делтакрон, е потвърден със секвениране на генома от учени от Средиземноморския университет в Марсилия, Франция, и открит в няколко региона на Франция, според статия, публикувана в базата данни medRxiv, предава БГНЕС.

Според международната база данни GISAID случаи на Делтакрон са открити и в Дания и Нидерландия.

Базираната в Калифорния фирма за генетични изследвания Helix идентифицира два случая на Делтакрон в Съединените щати в отделно проучване, а според „Гардиън“ около 30 случая са идентифицирани в Обединеното кралство.

Новият хибриден вариант е създаден чрез процес, наречен рекомбинация, което означава, че два варианта на вируса заразяват един и същ пациент по едно и също време, обменяйки генетичен материал за създаване на ново потомство. Учените обясняват, че "ядрото" на Делтакрон се извлича от варианта на Делта, докато неговият шипов протеин - който позволява на вируса да навлезе в клетките гостоприемници - се извлича от Омикрон, според документа medRxiv.

„Открихме, че рекомбинация може да се случи както при хора, така и при животни с множество циркулиращи варианти на SARSCoV-2. Сега трябва да изчакаме точните експерименти, за да определим свойствата на този вирус“, пише в пост в социалните мрежи д-р Сумия Сваминатан, главен учен в Световната здравна организация (СЗО)“, каза той.

Смята се, че новия вариант на коронавируса циркулира по света от януари, според GISAID.

Мария фон Керчхов, технически директор на СЗО за COVID-19, каза, че учените не са забелязали никакви промени, когато става въпрос за тежестта на заболяването в сравнение с предишни варианти на коронавируса, но че редица научни изследвания продължават.

„За съжаление очакваме други рекомбинации, защото вирусите се държат по този начин. Те се променят с времето. Забелязахме много интензивно циркулиращо ниво на SARS-Cov-2. Също така забелязахме, че този вирус може да зарази животни и след това животните връщат вируса на хората“, каза Керхов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай