Петък,

Делтакрон напада! Къде откриха новия вариант?

От: Агенция Стандарт -
4428
Делтакрон напада! Къде откриха новия вариант?
A
A
A

Учени потвърдиха съществуването на нов вариант на коронавируса, който съчетава мутации на Омикрон и Делта, а случаи на новооткрития вариант са съобщени както в Европа, така и в Съединените щати. Новият хибриден вариант, неофициално наречен Делтакрон, е потвърден със секвениране на генома от учени от Средиземноморския университет в Марсилия, Франция, и открит в няколко региона на Франция, според статия, публикувана в базата данни medRxiv, предава БГНЕС.

Според международната база данни GISAID случаи на Делтакрон са открити и в Дания и Нидерландия.

Базираната в Калифорния фирма за генетични изследвания Helix идентифицира два случая на Делтакрон в Съединените щати в отделно проучване, а според „Гардиън“ около 30 случая са идентифицирани в Обединеното кралство.

Новият хибриден вариант е създаден чрез процес, наречен рекомбинация, което означава, че два варианта на вируса заразяват един и същ пациент по едно и също време, обменяйки генетичен материал за създаване на ново потомство. Учените обясняват, че "ядрото" на Делтакрон се извлича от варианта на Делта, докато неговият шипов протеин - който позволява на вируса да навлезе в клетките гостоприемници - се извлича от Омикрон, според документа medRxiv.

„Открихме, че рекомбинация може да се случи както при хора, така и при животни с множество циркулиращи варианти на SARSCoV-2. Сега трябва да изчакаме точните експерименти, за да определим свойствата на този вирус“, пише в пост в социалните мрежи д-р Сумия Сваминатан, главен учен в Световната здравна организация (СЗО)“, каза той.

Смята се, че новия вариант на коронавируса циркулира по света от януари, според GISAID.

Мария фон Керчхов, технически директор на СЗО за COVID-19, каза, че учените не са забелязали никакви промени, когато става въпрос за тежестта на заболяването в сравнение с предишни варианти на коронавируса, но че редица научни изследвания продължават.

„За съжаление очакваме други рекомбинации, защото вирусите се държат по този начин. Те се променят с времето. Забелязахме много интензивно циркулиращо ниво на SARS-Cov-2. Също така забелязахме, че този вирус може да зарази животни и след това животните връщат вируса на хората“, каза Керхов.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички