Чудо. Каква ваксина срещу ковид одобриха

Вече има такава и за спешна употреба

Чудо. Каква ваксина срещу ковид одобриха | StandartNews.com

Световната здравна организация одобри за спешна употреба нова ваксина срещу коронавируса. Става дума за препарата Kovavaks Ти Ем, произведен от базираната в САЩ компания Novavax и от Серумния институт в Индия, предаде Асошиейтед прес.

Така се проправя пътя и за включването на ваксината в подкрепяната от ООН програма за доставка на ваксини срещу коронавируса за бедните страни по света. Механизмът Kovavaks има договор за получаването на 1,35 милиарда дози от ваксината на Novavax, произведени в Серумния институт в Индия. Сега въпросът е доколко институтът ще се справи с тази поръчка.

Препаратът е много различен от ваксините, които са вкарани досега в широка употреба срещу коронавируса. Той е протеинова ваксина, произведена с по-стара технология, използвана от години за производството на други видове ваксини.

Базираната в щата Мериленд Novavax използва генно инженерство, за да създаде безвредни копия на коронавирусния протеин спайк, шипчест протеин, в клетки на насекоми. Учените го извличат, пречистват и после го смесват с вещество, стимулиращо имунната система. Ваксината се използва в две дози.

Миналото лято Novavax съобщи, че изследване с участието на 30 000 души в САЩ и Мексико е показало, че ваксината е безопасна и че е 90 процента ефективна срещу симптоматична зараза с по-ранни варианти на коронавируса. Друго изследване във Великобритания с участието на 15 000 души даде сходни резултати.

Изследване на поставена бустерна доза 6 месеца след последната от първите 2 дози показва, че антителата срещу коронавируса са достатъчни, за да се справят със силно заразния Делта вариант.

Сега Novavax прави изпитания как ще действа ваксината срещу новия Омикрон вариант и подобно на други производители подготвя и адаптирана ваксина за по-добро справяне с него, ако възникне нужда от подобно нещо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай