Четвъртък,

Британски учени хвалят руската ваксина

От: Пламен Вълков -
131
Британски учени хвалят руската ваксина
A
A
A

Британски експерти в областта на вирусологията и епидемиологията нарекоха данните за ефективността на руската ваксина срещу коронавирус Sputnik V доста убедителни. С такова изявление те направиха коментар пред канадския телевизионен канал CBC.

"Данните сочат, че ваксината е доста ефективна", каза Стивън Евънс, професор по фармакоепидемиология в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, коментирайки резултатите от клиничните изпитвания на руската ваксина, които показаха ефективност от 95%. "Тези резултати са в съответствие с това, което виждаме при другите ваксини", добави той.

Според телевизионния канал положителните оценки на учените се основават на факта, че разработките, въз основа на които е създадена руската ваксина, многократно са доказали своята ефективност.

На 11 август Русия първа в света регистрира коронавирусна ваксина, която получи името Sputnik V. Лекарството е разработено от Изследователския център за епидемиология и микробиология на "Н.Ф.Гамалея" към Министерството на здравеопазването на Русия и е преминало клинични изпитвания през юни-юли.

Ефективността на ваксината Sputnik V, според междинни резултати от изследвания, надвишава 95% на 42-ия ден след приложението на първата доза от лекарството, при условие че пациентът получи втората. Резултатите от руската ваксина са по-високи от тези на нейните чуждестранни конкуренти. По този начин ефективността на ваксината, разработена от Moderna, надхвърля 94%. Американският Pfizer, който разработи ваксината заедно с немския BioNTech, декларира 95% от ефективността на лекарството.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com