Понеделник,

Зеленски удари по масата. Важно разпореждане

От: СТАНДАРТ -
4984
Зеленски удари по масата. Важно разпореждане
A
A
A

Украинският президент Володимир Зеленски удари по масата и взе важно решение за хората в Донецка област. Целта е да ги предпази от руската военна агресия.

Зеленски нареди задължителна евакуация от района на Донецк. Тежките сражения там продължават. Макар и бавно, руските сили напредват и вече контролират по-голямата част от областта, предаде БНТ.

"Колкото повече хора напуснат Донецка област сега, толкова по-малко хора ще убие руската армия. Има решение на правителството за задължителна евакуация от района на Донецк, всичко е организирано. Пълна подкрепа, пълно съдействие - и като логистика, и като средства. Трябва ни съгласието на хората, които все още не са решили да тръгнат. Тръгвайте - ние ще помогнем. Ние не сме Русия - затова всеки живот ни е важен. И ще направим всичко възможно да спасим възможно най-много хора и да ограничим максимално руския терор."", каза Зеленски в среднощното си обръщение.

Москва покани представители на ООН и Червения кръст да разследват смъртта на повече от 50 военнопленници, загинали при атака на затвор, който се намира в другата част на Донецка област, контролирана от проруските сепаратисти. Русия и Украйна се обвиняват взаимно за нападението в Еленовка, при което загинаха украински военни.

Междувременно украинската страна заяви, че е приключила с подготовката, и вече е в готовност да възобнови износа на жито.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com