Събота,

Важна среща за Зеленски. Ето кой го посети

От: Редакция -
3220
Важна среща за Зеленски. Ето кой го посети
A
A
A

Украинският президент Володимир Зеленски се срещна днес в Киев с представителите на Международната агенция за ядрена енергия (МААЕ). Те са в Украйна, за да посетят окупираната от руската армия Запорожка АЕЦ, предаде Франс прес, като се позова на украинското президентство. „Надяваме се делегацията на МААЕ, предвождана от генералния директор на агенцията Рафаел Гроси, да си проправи път през коридорите за сигурност, да достигне до централата и да направи така, че да бъдат избегнати едни опасности, които са от световен мащаб”, изтъква Зеленски на видеозапис от срещата, публикуван от украинското президентство. „Това е един от въпросите от първостепенно значение за сигурността на Украйна и целия свят”, допълни украинският държавен глава.

Международната общност трябва да принуди Русия „незабавно да демилитаризира централата, да изтегли всичките си сили, оръжия и експлозиви оттам, както и да върне мощностите под украински контрол, като бъде създадена демилитаризирана зона около тях”, подчерта още Зеленски. 

Запорожката АЕЦ е една от четирите украински ядрени централи и е най-голямата в цяла Европа. Всеки един от нейните шест реактора е с капацитет от хиляда мегавата. Руските сили установиха контрол върху централата през март, малко след началото на офанзивата си в Украйна. Районът на атомната централа беше многократно обстрелван, като двете страни си разменят взаимни обвинения за това.

Миналата седмица централата беше изключена за кратко от украинската електропреносна мрежа за първи път, откакто съществува, вследствие на повредени електропроводи.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com