Украйна със съдбоносно решение за Запорожие, какво следва

Украинският ядрен оператор "Енерхоатом" с ключово изявление

Украйна със съдбоносно решение за Запорожие, какво следва | StandartNews.com

Украинският ядрен оператор "Енерхоатом" разглежда възможността за затваряне на окупираната от Русия АЕЦ "Запорожие". Това стана ясно от изявление на компанията в сряда.

Ден по-рано Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) публикува доклад, в който определи ситуацията в централата като "неудържима" и каза, че има "спешна нужда от временни мерки", за да се избегне ядрена авария.

В сряда от "Енерхоатом" съобщиха, че АЕЦ-ът продължава да е изключен от електрическата мрежа на Украйна. От компанията предупредиха, че това може да принуди операторите да преминат на дизелови генератори, което е рисковано, тъй като доставките на дизел могат да бъдат прекъснати във всеки един момент.

"Един от начините за създаване на зона за сигурност в АЕЦ-а може да бъде разполагането на мироопазващ контингент там и изтеглянето на руските войски", каза още шефът на "Енерхоатом" Петро Котин, предаде svobodnaevropa.bg.

Ядрени експерти предупредиха за възможна катастрофа, подобна на тези в Чернобил или Фукушима, ако реакторите на АЕЦ "Запорожие" останат без захранване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай