Украйна и Русия разменят въздушни удари, има жертви

Въздушна тревога отново беше обявена в редица области на Украйна

Украйна и Русия разменят въздушни удари, има жертви | StandartNews.com

За един загинал при руска атака с дронове през нощта в района на Измаил в Одеска област съобщават в Украйна.

Руското министерство на отбраната пък твърди, че са свалени поредните украински дронове над граничните области Брянска и Белгородска.

Въздушна тревога отново беше обявена в редица области на Украйна. Съобщено беше за руска атака с дронове над южната част на Одеска област в района на Измаил, за взривове, пожари и разрушения в няколко селища.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Украйна ще произвежда собствено оръжие и ще получи и нови доставки. Той се върна в Киев след среща заедно с висши военни с бойци в Донбас и Запорожка област.

Много е важно, че ще има ново производство на наше оръжие и очертахме с воините няколко приоритетни позиции. Това, което трябва да се направи, ще го сторим. Ще има събития, важни за Украйна, трябва да има и решения, които са важни за нея.

Най-ожесточените боеве се водят сега в Запорожка област, заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу. По думите му Украйна е задействала стратегическия си резерв бригади, чиито военнослужещи са обучени от западни инструктори.

Според експерти от Института за изследване на войната украинските сили са преодолели някои противотанкови траншеи и гъсто минирани участъци от фронтовата линия, които са част от отбранителните линии на руските сили в Запорожка област, но не може да се каже, че те са напълно преодолени.

От началото на контранастъплението си преди около три месеца Украйна напредна със седем километра в Запорожка област, казват украински представители.

Руската частна военна компания "Вагнер" ще бъде обявена за терористична организация от британското правителство, предвижда проект, на който се позовава Би Би Си. Вътрешната министърка Сюела Бревърман заяви, че "Вагнер" сее "насилие и разрушения и е военен инструмент на президента Владимир Путин".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай