Нов удар по Москва, какво готви Западът за Молдова

Путин бе абсолютно ясен с амбициите си да създаде Велика Русия и не се е отказал от тях

Нов удар по Москва, какво готви Западът за Молдова | StandartNews.com

Външният министър на Великобритания Лиз Тръс е заявила в интервю за в. "Дейли телеграф", че Великобритания е започнала дискусии с нейните съюзници за изпращане на модерни оръжия на Молдова, за да може страната да се защити от нападение от Русия.

В интервюто Лиз Тръс посочва, че иска да види Молдова, която е на югозапад от Украйна, въоръжена по стандартите на НАТО. „Путин бе абсолютно ясен с амбициите си да създаде Велика Русия и това, че не успя с опита си да превземе Киев не означава, че се е отказал от тези амбиции“, изтъква министърката.

Вестникът пише, че Великобритания, Съединените щати, Франция и Германия са водили разговори как дадат гаранции за сигурност на Украйна за продължаващото й снабдяване с оръжия и помощи в дългосрочен план.

Лиз Тръс казва, че става дума за модернизиране на отбраната на Украйна по стандартите на НАТО, съобразено с нуждите на украинците, но големият въпрос е как това да продължи дълго във времето.

Същото, по нейните думи, се отнася и за други уязвими държави като Молдова. Миналия месец вицепремиерът на Молдова Нику Попеску предупреди, че страната му е изправена пред „опасен нов момент“ след серия от експлозии в Приднестровието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай