На косъм от ядрен апокалипсис. Киев бие тревога

Русия атакува втората по големина АЕЦ в Украйна

На косъм от ядрен апокалипсис. Киев бие тревога | StandartNews.com

Украйна би тревога след руски удари по Южноукраинската атомна електроцентрала, която се намира в южната част на страната. По чудо някой от реакторите не бе ударен.

Украинската ядрена компания „Енергоатом“ обвини Русия, че е обстрелвала района АЕЦ Пивденноукраинск.

„В 00:20 ч. местно време на 19 септември 2022 г. руската армия бомбардира промишлената зона на ядрената централа в Пивденноукраинск“, съобщи компанията в „Телеграм“.

„Мощна експлозия избухна само на 300 метра от реакторите“, уточни компанията, предаде БЛИЦ.

Южноукраинската АЕЦ е и втора по големина в Украйна след Запорожката централа.Атаката е нанесла щети на сгради на електроцентралата и на близката водноелектрическа централа.

От кадри се вижда как на мястото има огромна огнена топка след удара, която осветява нощното небе.

Трите реактора на централата не са повредени и към момента работят нормално, съобщават от украинската държавна ядрена компания „Енергоатом“. От там уточняват, че няма пострадали при атаката.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски също коментира новината. „Нашествениците ни удариха отново. Русия застрашава целия свят, трябва да я спрем, преди да е станало твърде късно“, призова той в канала си в „Телеграм“.

Към момента няма руска реакция на обвиненията от Украйна.

Николаевска област е обект на постоянни ракетни атаки и нападения.

„Стандарт” припомня, че АЕЦ „Запорожие“, която е и най-голямата електроцентрала в Европа, бе затворена по-рано този месец заради руски обстрел, който предизвика съмнения за възможна ядрена катастрофа.

Междувременно Русия и Украйна се обвиняват взаимно за обстрела на АЕЦ-а, която се държи от руските сили, но е пълна с украински персонал.

Обстрелът нанесе щети на сгради и прекъсна електропроводи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай