Киев на нокти. Кличко посочи най-лошия сценарий

Правим всичко възможно, за да не се стигне дотам, подчерта кметът

Киев на нокти. Кличко посочи най-лошия сценарий | StandartNews.com

Киев е застрашен от спирания на електрозахранването, водоснабдяването и топлоподаването, дължащи се на удари, нанесени от руските сили по енергийната мрежа, заяви кметът на града Виталий Кличко пред украинската държавна телевизия, предаде ДПА.

"Жителите на столицата трябва да пестят запасите си и да помислят дали да не се изнесат временно", каза Кличко.

Той описа това като най-лошия сценарий.

"Правим всичко възможно, за да не се стигне дотам", подчерта той. "Искаме обаче да сме открити. Враговете ни правят всичко възможно, за да оставят този град без топлина, без електричество и без вода – с една дума, за да умрем всички ние", изтъкна кметът на Киев.

По негова оценка в града има около три милиона жители, включително 350 000 вътрешно разселени лица.

Властите се опитват да стабилизират енергийната мрежа на Киев чрез продължаващи по няколко часа поетапни прекъсвания на електрозахранването в отделни части на града. Освен това бяха създадени 1000 пункта, където жителите ще могат да се стоплят, в случай че градската отоплителна система бъде извадена от строя.

Кличко, който е бивш световен шампион по бокс в тежка категория, обвини русия президент Владимир Путин, че се опитва да унищожи украинската нация.

"Путин не се нуждае от украинците. Той се нуждае от региона, той се нуждае от една Украйна без нас", категоричен бе той.

Междувременно бе съобщено, че през изминалото денонощие въоръжените сили на Украйна са ударили руски команден пункт, 7 района за съсредоточаване на живата сила, склад за боеприпаси и 3 други "важни военни обекта на окупаторите".

Това се посочва във сводка на Генералния щаб на Украйна към 6:00 часа, цитирана от сайта ukr.net.

Авиацията е нанесла 7 удара по противника през изминалото денонощие, гласи още съобщението.

"Поразени са шест района на съсредоточаване на личен състав, въоръжение и военна техника, както и позиции на системите за ПВО на противника. Подразделенията на украинската ПВО са свалили 4 безпилотника", съобщават от Генералния щаб.

"Украинските военни свършиха добра работа срещу вражеските позиции в Чулановка в Херсонска област и в щаба в Басан, там бяха унищожени много вражеска техника и войници", се допълва още.

Генералният щаб отбелязва, че актуализирана информация потвърждава поражението на руската армия през предходните дни във временно окупираните територии на Херсонска и Запорожка област, по-специално в село Чулановка, Херсонска област.

Там е бил нанесен удар в района на съсредоточаване на окупационните сили.

В село Басан, Запорожка област, е бил ударен щабът на едно от подразделенията на руските части, унищожени са до 10 единици военна техника и около 50 военнослужещи.

В районите на селата Пологи и Марфопол са унищожени 20 единици военна техника и са ранени до 80 руски военнослужещи, се казва в съобщението.

На 6 ноември украинският Генщаб съобщи, че врагът е атакувал украинските защитници в Луганска, Донецка, Запорожка и Харковска област.

Атаките са били отбити.

Русия продължава да провежда настъпателни действия в Новопавловското, Бахмутското и Авдеевското направления.

Източник: БТА, БГНЕС    

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай