Германски военачалник предупреди за голяма опасност в Украйна

Той обрисува в мрачни краски на ситуацията със сигурността в Европа

Германски военачалник предупреди за голяма опасност в Украйна | StandartNews.com

Шефът на германската армия генерал Карстен Бройер предупреди, че войната в Украйна може да се изостри и призова за увеличаване на отбранителните способности на Германия и НАТО, предаде ДПА.

Бройер, официалното наименование на чиято длъжност е "главен инспектор на Бундесвера", спомена някои признаци в обстановката преди анексирането на Крим през 2014 г. и миналогодишното нахлуване на Русия в Украйна, които по онова време не са били взети под внимание, а е трябвало.

Германия не бе в състояние да излезе от зоната си на комфорт и не искаше да повярва, че това може да се случи, отбеляза той в реч, произнесена в навечерието на днешния национален празник на Германия.

Резултатът от това е, че сега се налага Берлин да подпомага държави, които биха могли да се разглеждат като прифронтови, и го прави например чрез разполагането на бригада в Литва, каза Бройер.

"Незаконното нахлуване на Русия в Украйна извади на преден план важността на това да имаме боеспособни сили", каза Бройер на прием, даден от постоянния представител на Германия в НАТО Геза Андреас фон Гайр.

Преди бяха необходими стратегическо търпение и стратегическо спокойствие, а днес е нужна бърза реакция, добави генералът.

Фон Гайр също обрисува в мрачни краски на ситуацията със сигурността в Европа.

Москва е решила да възстанови системата на контрол и репресии, каза той.

Руската военна агресия отваря нова, мрачна глава в историята на континента, коментира Фон Гайр пълномащабната война, започната от Кремъл през февруари 2022 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай