В Сардиния делите плаж с Бил Гейтс и Абрамович

ъпреки на пръв поглед скромния си вид, Порто Черво е любимо луксозно място за почивка на световния елит. На рейд в морето пред него през август можете да видите плеяда от известни звезди и богаташи

В Сардиния делите плаж с Бил Гейтс и Абрамович | StandartNews.com

Евтини чартъри правят лукса достъпен за българи

20 000 евро на нощ плащат богатите в Коста Смералда

Ако искате да почивате в света на богатите и известните, да се докоснете както до лукса, така и до невероятна девствена природа, да си оближете пръстите от вкуснотии и да се радвате на море без вълни, то тогава вашето място е остров Сардиния. За това колко красиво и привлекателно място е островът говори фактът, че се посещава от всички известни хора по света - от мултибогаташът Бил Гейтс, олигархът Роман Абрамович, италианският премиер Силвио Берлускони, елитът в света на киното и парите.

Всичко това обаче е било немислимо през 60-те години на миналия век, тъй като на Сардиния до тогава туризмът е бил непозната дума, а рядко населеният остров е бил дом предимно на земеделци и животновъди.

Италианското късче земя между Тиренско и Средиземно море се превръща в хитова дестинация благодарение на един арабски принц, досущ като в приказките. Принц Карим Ага Хан IV е духовният водач, имам на мюсюлманите исмаилити и според вярванията пряк наследник на пророка Мохамед. И освен това редовно е в класацията на сп. "Форбс", влизайки в челната десетка на най-заможните хора в света. Според легендите той претърпява корабокрушение и така попада на Сардиния. Независимо дали това е истина, след това историята продължава като в приказка. Принцът се влюбва в тюркоазените води, безграничните плажове и спокойствието на острова и решава да го превърне и в райско място за ваканции. Впряга най-добрите архитекти и инженери. И създава място, което и до днес е предпочитано от богаташи от цял свят. И особено от арабски шейхове и руски олигарси. За тях са предвидени и недостъпни за простосмъртните вили, чиито наем струва умопомрачителните 20 000 евро на ден. До момента в баровското място в най-луксозният бряг на острова - Коста Смералда, не могат да се похвалят с български гости.

Докато по цял свят успешно хотелите масово се пълнят със спорната форма "ол инклузив", тук също е измислена система, но за баровци. В емблемата на лукса на острова и в света - Порто Черво можете да се настаните в хотела си и да вечеряте във всеки ресторант, без да носите в себе си пари. Сметката ви се записва директно в картата от рецепцията и плащате в края на ваканцията. Така всяка вечер можете да избирате различно заведение, защото всички работят по системата.
Достъпен лукс и комфорт в 4- и 5-звездни хотели обаче има на цени от 500 евро за седмица с включен самолетен билет и хранения, докъм 1800 евро за вечер. Какво ще изберете зависи от банковата сметка и предпочитанията ви. Още повече, че от тази година вече се предлагат и ваканции с чартърни полети до Сардиния и на българския пазар.

Тузарските яхти акостират първо тук

Да се почива в Сардиния е модерно - дори най-луксозните яхти веднага след създаването си се озовават първо на острова. Подобен е случая с най-голямата ветроходна-лодка круиз в света -"Малтийският сокол". Първото място, на което я отвежда екипажа, естествено е Сардиния. Струващата 100 млн. долара яхта предлага 6 ВИП каюти и един кралски апартамент. Баровските яхти естествено са твърде големи, за да влязат в пристанищата на острова и затова в разгара на лятото могат дас е видят на рейд в морето. През август Коста Смералда в Сардиния е като червен килим, на който да се покажат за всички от топ 100 на най-богатите в света хора. Концерти на острова пък изнасят най- големите изпълнители и звезди от ранга на Стинг, Анастейша и Андреа Бочели. Във вилното селище "Фортевилидж", което смята да затъмни славата на луксозния Порто Черво, пък освен звездни концерти се предлагат и куп други глезотии за богаташи. Ако можете да си го позволите ще ви пратят дори частен самолет, на който да минете дори борден контрол, за да не чакате по опашки или във ВИП залата на летището. А за комфорта на най-изтънчените небцета се грижат готвачи, удостоени със звезди Мишлен. Сред топ майсторите в кухнята е и Гордън Рамзи, а сред заведенията за гостите е и ресторантът, създаден от него с едноименното име на кулинарното му шоу - "Hell's Kitchen" /Кухнята на ада/. Спа центъра предлага уникални терапии с морска вода. А за най-малките работи единствената къща за забавления в света "Барби". Младежите пък могат да потренират в детския клуб на италианския отбор "Челси".

Давали на дъщерите земите край морето

Туризмът има едва няколко десетилетна история на острова. Огромната земя насред морето, която по територия надвишава тази на страна като Кипър три пъти, е рядко населена. Жителите са едва 2 милиона, а плажовете с дължина 1800 км. Това естествено гарантира спокойствие и запазена природа. Всъщност земите край морето били считани за ненужни, тъй като не ставали нито за отглеждане на реколта, нито за пасища. Затова и в сардинските семейства тези парцели се наследявали от дъщерите. Които благодарение на инвестициите на арабски принц станали богати. Но строителния "бум" на остров Сардиния продължил едва 2 десетилетия. Много скоро на местните и на инвеститорите станало ясно, че за бъдещето на бизнеса, а и за запазване на девствените кътчета, е добре да се забрани изграждането на хотели, вили и къщи. Така от 80-те години на острова действа забрана за строителство на дистанция 2 километра от морския бряг. Единствено могат да се ремонтират, но не и разширяват вече съществуващи сгради. Като ограничението важи дори за домовете на местните. За туристите тази забрана гарантира безкрайни плажове, спокойствие и невероятни гледки. Островът е подходящ и за ваканция на семейства с малки деца. Причината е, че каквото и да е времето, по крайбрежието почти никога няма вълни, а морето е спокойно почти като езеро. Така плуването край брега и плискането в Тиренско море са безопасни. Заради силните течения навътре обаче понякога морето не позволява плаване до близките острови - Корсика и архипелага Мадалена - плаването е през бистри, прозрачни и тюркоазени води, които ви позволяват да виждате дъното, все едно водата над пясъка, камъните и морските обитатели липсва. Острите скали и зеленината, отразявани и в морето, пък ще направят снимките ви неповторими като картички.

С кон до залеза

Ако си падате по конната езда, на остров Сардиния се намира вашият рай. В един от затворените комплекси освен 20-километрова пясъчна ивица с дюни, част от защитена територия, има и конюшни с десетки породисти коне. Животни има както за начинаещи ездачи, така и за напреднали. Дори и за първи път в живота си да се качвате на седло, можете да сте спокоен. Причината е, че животните са обучени перфектно и избрани с добър нрав, така че са подходящи дори за хора в неравностойно положение. Хотелът често е сцена на романтични вечери на влюбени, яздещи на фона на залязващото в морето слънце. И е станал свидетел на не едно предложени за брак. Така че ако ездата е вашата мания и не можете да си представите дори седмица на морето без кон, то Сардиния ви предлага чудни възможности за отдих.

Островът е рай за чревоугодници

Остров Сардиния е истински рай за ценителите на добрата храна. Каквато и диета да спазвате, на какъвто и хранителен режим да сте подвластни, ще си оближете пръстите от удоволствие. И това е гарантирано. Естествено като всеки остров Сардиния може да се похвали с богата морска кухня - всякакви риби, хайвер, омари, миди и други морски дарове ще ви бъдат поднесени по най-различни начини - както самостоятелно, така и като гарнитура към пици, спагети и ястия. Определено обаче заради миналото на местните - предимно овчари и земеделци, си струва да опитате и всяка хапка от типичните за вътрешността на острова ястия. На първо място, тъй като никой не е по-голям от хляба, опитайте тънките като корички питки. Измислени са от овчарите, тъй като за разлика от другите хлебни изделия, не се разваляли дълго. Само за най-смелите е местният деликатес - "гнило сирене", което се смята за вкусно единствено, ако се яде заедно с все още живите червеи, които го обитават. Но не съдете прекалено строго сардинците, всичко останало освен вкусно е и приятно за очите. Като традиционната паста, прасенце на шиш, кус кус или традиционното овче сирене /напълно нормално, вкусно и без червеи в него/. И ако ви останат сили за десертите няма да бъдете разочарован - от прочутия италиански десерт до всякакви върхове на сладкарското изкуство, нищо няма да ви остави равнодушни.

Нураги - тайнствените жители от миналото

На остров Сардиния в момента се говорят 4 диалекта, които са си направо различни езици и са абсолютно неразбираеми за хората от различните части. Причината е, че в миналото островът бил част от 4 различни държави. Много много преди това обаче миналото на Сардиния е обвито в загадки. Сред най-типичното нещо на острова са "нурагите". Това са издигнати кръгли кули, датирани от периода 1500-500 г преди Христа. Според изследователите те са служели както за домове, на едноименния народ нураги, така и за религиозни храмове и крепости. Още по-странното е, че подобни древни структури съществуват единствено на остров Сардиния и .. в България. Съвсем близо до София можете да добиете представи за нурагите, като посетите храмът-кладенец в село Гърло. Но да се върнем на нурагите. В момента останки и запазени могат да се видят около 8000 нураги в Сардиния, като се предполага че броят им е бил 20-30 000. Остров Сардиния изненадва и с гробовете си. Както на великани, които се свързват с друг тайнствен народ - сарди, така и с погребани в урни малки дечица. Въпреки че звучи зловещо, определено великанските гробове и нурагите са друга основателна причина освен запазената природа да посетите остров Сардиния.

Алгеро - малката Барселона

Алгеро, наред със столицата на Сардиния Каляри, е един от градовете, които трябва да посетите. Причините за това са много. От възможностите за пазаруване на традиционни коралови бижута, коркови и кожени изделия до архитектурният стил на града. Алгеро е познат и като малката Барселона, защото е построен по-скоро в испански, отколкото в италиански стил. А освен това населението му говори каталунски диалект. Малките тесни улички, които водят към морето са украсени с цветя от собствениците на домовете. Сред символите на града е защитната кула, катедралата на Катедралния площад, църквата Св. Франциск.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай